Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Хората могат да бъдат накарани да гласуват от чувството, че им е застрашена републиката"

Андрей Райчев: Седмите избори ще са съвсем друг вид

"До края на годината ще разкарат т.нар. домова книга за служебен премиер"

| Интервю
Андрей Райчев
Снимка: Ани Петрова

Седмите избори ще са съвсем друг вид, 6-те дотук много си приличаха.

Това каза пред БНР социологът Андрей Райчев в коментар за предстоящите на 27-и октомври предсрочни парламентарни избори.

"Сега ще са съвсем друг избори. Много е напрегнато, много по-озлобено е всичко, народът ръмжи съвсем истински, не в целостта си, а в горната си част - най-образованите, най-подвижните, най-чувствителните. Има едно чувство, че става в страната нещо много лошо".  

Според Райчев за първи път има не сблъсък на идеи, а на идеи с технология, като обясни, че това се наблюдава в двете коалиции, на които се раздели ДПС:

"Всички очакват как идеята веднага ще победи и технологията ще замръкне, но по данните, които виждаме от проучванията, може би накрая технологията ще победи. Това е принципно нова ситуация в страната. Случило се е нещо, което беше немислимо доскоро. ... Преди 1989 г. технологията беше подчинена на идеята - ще строим комунизма. А тук просто се казва, че понеже съм най-енергичният, хитрият и заможният - сега ще взема цялата власт. ... Той няма въобще платформа, той има технология".   

На това, което предлага политическата действителност в момента, българският народ отговаря вместо с 4 млн. гласа - с 2 милиона, обобщи той.

По думите на социолога очакваната ниска избирателна активност ще направи значими "политическите дребосъци", които ще играят огромна роля, а ако 4 милиона души отидат да гласуват, "нищо подобно няма да се случи". 

Хората могат да бъдат накарани да гласуват масово от "чувството, че им е застрашена републиката и тръгва да се променя нещо, без да го контролират".

До края на годината ще разкарат т.нар. домова книга за служебен премиер, прогнозира Андрей Райчев, като се аргументира с предстоящата през ноември смяна на двама конституционни съдии от квотата на президента Румен Радев, което ще доведе, според социолога, до промяна в мнозинството в Конституционния съд.

"Стане ли това, ще трябва с по-голяма вероятност да правят редовно правителство, ако мислят за бъдещето си, защото няма как по домовата книга да назначат наш човек, защото тези ние сме ги избирали. ... По-вероятно е да стане коалиционно споразумение, защото виждат, че президентът се връща. Много добре разбират, че потенциалната президентска партия си стои и чака".  

Прогнозата на социолога е, че по-вероятно след 7-ите избори ще има редовно правителство, възможни са обаче и нови избори, но при променена Конституция, т.е. "със служебните премиери на Радев".

Интервюто на Стефан Кунчев с Андрей Райчев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна