Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сирия съобщи за израелски въздушни удари по обекти в страната

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Джо Байдън е заявил пред израелския премиер Бенямин Нетаняху, че еврейската държава трябва да минимизира щетите за цивилното население в Ливан.

Сирия съобщи за израелски въздушни удари по обекти в страната през нощта.

Разговорът между американския президент Джо Байдън и израелския премиер Бенямин Нетаняху е първият от няколко седмици. В дискусията е участвала и Камала Харис - вицепрезидент и кандидат на демократите за държавен глава. Байдън е призовал Нетаняху израелските сили да бъдат особено внимателен в "гъсто населените райони на Бейрут", където се намират обекти на атаки през последните дни.

В социалната мрежа "Екс" израелските военни предупредиха жителите на предградието Харет Хрейк в Бейрут да се евакуират. Някои сгради са близо до съоръжения на "Хизбула". Израелските сили продължават боевете с групировката.

Ливанското здравно министерство обяви, че при израелски удар в южната част на страната са загинали петима членове на агенцията за гражданска отбрана. Би Би Си отбелязва, че организацията за реагиране при спешни ситуации е свързана с  "Хизбула". Ливанските власти подчертаха, че атаката нарушава международните закони и хуманитарните норми. 

Сирийската държавна телевизия съобщи за израелски удари по промишлен обект в град Хомс и военен в околностите на Хама, причинили материални щети.

В Хомс е засегнат автомобилен завод, избухнал е пожар. 

Взривове е имало и в град Дераа.

Ройтерс отбелязва, че израелските удари по свързани с Иран цели на сирийска територия са се засилили след след нападението на палестинската групировка "Хамас" срещу Израел на 7 октомври миналата година. 


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна