Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отиде си една епоха в литературата и публицистиката - Петко Тотев


Книгите, които събра и завеща Петко Тотев по препоръка на д-р на литературата Елена Алекова са една цяла България. От след Освобождението от турско иго до наши дни Петко Тотев писа анализи, критики, статии, пътеписи, есета, публицистика с един обстоен поглед за миналото и бъдещето на българската литература и журналистика, в които търсеше единството и целокупността. Знаменит творец, велик човек, много българин, богонадарен.

Години трябва да се докосват хората до неговите книги, но може би точно по тях ще се търси един ден от поколенията истината за България.

До последния си дъх, вече ослепяващ, Петко Тотев диктува на жена си какво да пише и слуша прочити от нея. Тя довършва делото му и след предаване на последния ръкопис, два дни по- късно умира.

Работата е свършена, мисията е изпълнена, е рекъл Бог и е прибрал и двамата.

Продължител духовен на тяхното огромно дело е д-р на литературата Елена Алекова и затова я поканих да докосне слушателите до личността му.

Роден на 12 януари 1932 година в Габрово, завършил Априловската гимназия, а след това Българска филология в София, Петко Тотев неукротимо твори, дава идеи и има общо виждане за целостта на българската литература. Отива си през 2017 година на 85 години в София. Мир на душата му.

Интервюто на Росица Копукова с Елена Алекова чуйте в звуковия файл

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна