Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ призоваха Израел да премине от военни операции в Ливан към дипломатическо решение

Израелски войници и военна техника в близост до границата с Ливан.
Снимка: БТА

Съединените щати призоваха Израел да премине от военни операции в Ливан към дипломатическо решение.

Ливанските власти съобщиха за 15 загинали при вчерашните израелски атаки край Бейрут.

Американският министър на отбраната Лойд Остин е изразил пред израелския си колега Йоав Галант загриженост от съобщенията за израелски обстрел на мироопазващиите сили на ООН в Ливан и е призовал да се гарантира тяхната безопасност. 

Според Остин трябва да бъдат предприети и стъпки за справяне с хуманитарната ситуация в ивицата Газа. Там Израел предупреди населението от район в северната част да се евакуира заради операцията срещу радикалното палестинско движение "Хамас".

Същевременно американският представител е потвърдил "непоколебимия, траен и железен ангажимент на Вашингтон към сигурността на Израел".

Френският президент Еманюел Макрон призова радикалната шиитска организация "Хизбула" незабавно да прекрати ударите срещу Израел. Думите му идват часове след като през изминалия ден от ливанската територия са били изстреляни около 320 ракети, по данни на израелската армия. Макрон повтори и призива си за незабавно прекратяване на огъня в Ливан

С председателя на ливанския парламент Набих Бери Макрон е обсъдил организирането в Париж на конференция за Ливан на 24 октомври.

Междувременно ливанските власти отбелязаха, че вчерашните смъртоносни израелски удари край Бейрут са били срещу три села извън традиционните бастиони на "Хизбула".

В Бейрут след среща с ливанския си колега Набих Бери председателят на иранския парламент Мохамед Багер Калибаф заяви, че страната му винаги ще подкрепя Ливан с "цялата си сила".

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна