Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки държави с войници в ЮНИФИЛ осъдиха атаките на Израел

Бойци на ЮНИФИЛ край границата с Израел, 27 октомври 2022 г.
Снимка: Ройтерс

40 държави, чиито войници участват в мироопазващите сили на ООН в Ливан, осъдиха ударите от страна на Израел през изминалата седмица. Те призоваха страните в конфликта да се съобразяват с присъствието на мисията на ЮНИФИЛ и да гарантират безопасността на всички техни служители.

"Подобни действия трябва да спрат незабавно и да бъдат разследвани“, се казва в съвместното изявление, публикувано в платформата Екс от полската мисия на ООН. Подкрепено е от водещи участници, сред които са Италия, Индия и Индонезия.

Мисията наброява около 9500 войници от близо 50 националности.

Задачата им е да следят за спазването на примирието, сложило край на 33-дневната война между Израел и "Хизбула" през 2006 г.

Дейността на контингента е регламентирана с Резолюция на Съвета за сигурност от същата година. Според текста на документа само ливанската армия и мироопазващите сили на ООН трябва да бъдат разположени в Южен Ливан.

Тази седмица поне петима миротворци бяха ранени при израелски обстрел срещу позиции на "Хизбула". ЮНИФИЛ обвиниха израелската армия, че ударите са били умишлени.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна