Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Стандарт енд Пуърс" прогнозира по-голямо просрочване на държавни външни задължения през следващото десетилетие

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Агенция "Стандарт енд Пуърс" (S&P Global Ratings) прогнозира увеличаване на неизпълнението на дългове в чуждестранна валута сред държавните емитенти през следващото десетилетие, водено от значително по-високи нива на дълга и увеличени разходи по заемите в твърда валута, предаде Блумбърг.

Рейтинговата агенция каза, че разглежданите от нея държави са изразходвали средно почти 20% от общите правителствени приходи за лихвени плащания през годината, водещо до неизпълнение по дълга в чуждестранна валута. Тези високи разходи по заеми бяха резултат от фактори като нарастваща инфлация, обезценяване на валутата, сътресения в условията на търговия и голяма част от държавния дълг в чуждестранна валута.

"По-голямата суверенна неплатежоспособност в чуждестранна валута през 2000-2023 г. е в резултат от слаби институционални, фискални и фактори за състава на дълга", пише в доклад Джулия Филока - кредитен анализатор на S&P Global. "Не съществува една единствена мярка, която последователно и надеждно прогнозира неизпълнение на държавни задължения", добави тя.

Държавните дружества с високи и нарастващи позиции на нетни външни задължения, където комбинираните дългове на публичния и частния сектор към нерезиденти надвишават активите, инвестирани от резиденти в чужбина - са по-склонни да се окажат в неизпълнение, докато нетните външни кредитори рядко са изправени пред този риск, според S&P.

Като се имат предвид външните дисбаланси, много държави, изправени пред фалит в чуждестранна валута, като Кипър, Гренада и Гърция, често имат брутни нужди от външно финансиране, много по-големи от постъпленията по текущата им сметка и валутните резерви, отбелязва още в своя доклад рейтинговата агенция.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени