Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Портних опроверга информацията за повдигнато обвинение от ЕП за "Карантината"

3
Снимка: Румен Сарандев

Бившият кмет на Варна Иван Портних категорично опроверга изнесената информация за повдигане на обвинение спрямо него по повод проекта за рибарско пристанище "Карантината" в район "Аспарухово" във Варна. Той посочи, че досъдебното производство по сигнала, подаден от бивш народен представител и настоящ кандидат за парламента, не е приключило и по него има да се извършват множество процесуално следствени действия.

Европрокуратурата обвини бивш кмет на Варна и още трима за измама с ремонта на пристанище "Карантината"

Според него е недопустимо да се използва българският офис на Европейската прокуратура за предизборни политически цели и затова ще сезира инспектората на институцията.

Това не е атака срещу мен - не съм действащ кмет или кандидат за депутат, каза Портних и посочи, че единствената логика, която намира, е по думите му "да се създаде шум и да се отклони вниманието от други важни въпроси".

Портних подчерта, че европейската програма, по която е получено финансиране, е за съществуващи пристанища във Варна и Балчик. Той обясни в тази връзка, че реализирането на този проект е публичен процес с много на брой решения на Общинския съвет и с много ангажирани институции и инстанции.

Според бившия кмет политическите му опоненти използват този сценарий преди избори и  припомни за сигнала към Европрокуратурата преди местния вот. 

Вещото лице по досъдебното производство е същото, което подава сигнала, не са намерили никой друг да говори подобни безумия, изказа убеждението си той.

Така работят нашите опоненти, за да не пада фокусът върху тяхната безпомощност, каза Портних.

Чуйте репортажа на Даниела Стойнова:

По публикацията работи: Елисавета Илиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени