Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Михаил Станчев: Курска област е разменна монета, но не достатъчна

| Интервю
проф. Михаил Станчев
Снимка: БТА

Политическата точка на Плана за мир на Зеленски е страните, които посети, да повлияят на решението на НАТО да обявят, че те канят Украйна в Алианса. Това да се отчете като сигнал към Руската Федерация, изрази мнението си живеещият в България проф. Михаил Станчев, доктор на историческите науки и преподавател в Харковския университет, в интервю пред БНР.

"В геополитически план Русия проигра войната още в първите три дни, когато започна да бомбардировка. Конкретни стъпки НАТО и Америка няма да направят. Самата Украйна се опитва да прави нещо, но винаги получават препоръки направете реформи, преборете корупцията. Второто важно е, че Зеленски иска да поднесе информация, как да бъде оценена Украйна в геополитически план в Югоизточна Европа. Аз като бивш дипломат не разбирам, как да оценят геополитическото положение. Оценката е такава, че трябва да се помага и да се държи общият фронт срещу Русия, защото иначе може да залее Европа, не може да не го разбират", коментира проф. Михаил Станчев.

Той сподели, че "очакванията бяха големи от турнето на Зеленски, подобно направи и през февруари т. г., обаче особен резултат не виждам":

"Това е повече дипломатическо, за намиране на формулировки и този План, който предприе, явно е да подготви водещите страни в Европа – Великобритания, Германия, Италия за срещата през ноември - Украйна да подготви позицията на тези страни. В самия План, за който той говори, се опитах да разбера за какво става дума, но има много неясноти. Самият Зеленски каза, че не може да каже всичко. Явно държи в секрет някакви договорки от срещите с лидери на тези страни."

Според проф. Михаил Станчев операцията на Украйна в Курска област е част от този План.

"До определена степен е разменна монета. ¼  от Курска област не е достатъчно да имаш сериозна карта в ръцете. За Путин това е една малка част. Рано или късно Украйна ще бъде принудена да оттегли от там войските си, защото не виждам стратегическа цели. Путин има много хора и техника да си удържи фронта и да продължи да настъпва в Донбас", прогнозира той.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени