Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борел: Износът на зърно от Украйна отново е под заплаха

Върховният представител на ЕС Жозеп Борел по външната политика
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Износът на зърно от Украйна отново е под заплаха" - това каза върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел след края на Съвет "Външни работи" в Люксембург.

"Само днес няколко чужди кораба са ударени от балистични ракети от Русия, тя напада кораби, които плават по създадените коридори от Одеса в Черно море. Не можем да позволим на Путин отново да заплашва света с глад, нито да успее да инструментализира глада", подчерта той.

Борел каза още, че почти по всички руски оръжия, които се анализират след падането им, се виждат електронни компоненти, произведени в Европа.

"Трябва да се борим срещу този износ и това започва от къщи", заяви той.

Борел каза, че е близо компромисът по унгарското вето за деблокиране на средства от Европейския фонд за подкрепа на мира за оръжейна помощ за Украйна. Според него останалите страни членки ще отпускат помощ от националните си бюджети, които ще бъдат възстановени от фонда.

"Ще пътувам до Украйна до края на мандата си, не искам това да стане преди средствата да се деблокирани. Няма 100 процента съгласие, но все пак следващият Съвет "Външни работи" ще ми е последен и се надявам, че колегите няма да искат да ми го развалят", каза още той.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна