Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Терзийски е разказвач на октомври в Столичната библиотека

Николай Терзийски
Снимка: Георги Нейков

Един от най-обичаните млади, но вече утвърдени автори ще гостува в Литературния клуб на Столичната библиотека (пл. „Славейков“ 4) в поредицата „Разказвач на месеца“ на 16 октомври 2024 г. (сряда) от 18:30 ч.

Той ще бъде представен от литератора, поет и преподавател в Нов български университет доц. Йордан Ефтимов, ще се чуят откъси от негови творби, аудиторията ще разбере с какво се занимава в момента и какво ново може да се очаква от него.


Николай Терзийски е роден е през 1983 г. в Смолян. Завършва журналистика и магистърска степен от Философския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. От ноември 2019 г. е сценарист на предаването „Вечерта на Иван Кулеков“ и втори водещ на рубриката „Ex Libris“, в която гостуват някои от най-популярните съвременни български писатели. През 2014 г. създава интернет блога „Терзилъци“, в който публикува свои произведения – кратки и средно дълги разкази, хумористични есета, политическа сатира, публицистика, ревюта за книги.
Дебютният му роман „Отлъчване“ излиза на книжния пазар през юни 2017 г. Избран е от интернет сайта „Аз чета“ за една от десетте най-важни книги, издадени на български език през 2017 г. „Отлъчване“ печели голямата награда в категория проза от Националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет“ 2018. Романът е и в краткия списък на номинациите за наградите „Перото“, за принос към българския литературен контекст, в категория „дебют“. През март 2019 г. излиза вторият му роман, озаглавен „Хроники на неведомото“. Той е сред шестте книги, номинирани за „Роман на годината 2020“ на Национален дарителски фонд „13 века България“. През март 2022 г. излиза третият роман на Николай Терзийски – „Звезди под клепачите“. С тази книга той печели „Национална награда Христо Г. Данов“ в раздел „Българска художествена литература“, номиниран е и за други награди.

Текстове и разкази на Николай Терзийски са публикувани в редица сборници, списания и антологии.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна