Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До края на годината: Сключват договорите по първия етап на програмата за саниране с общините

Виолета Коритарова
Снимка: БТА

Договорите за саниране по първия етап на програмата ще бъдат сключени с общините до края на годината, каза служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова.

Важно е да бъдат възстановени и дейностите по големите инфраструктурни проекти, допълни тя по време на форум за развитие на строителния сектор.

Строителният сектор се съживява след Covid пандемията и за това говори увеличеният брой фирми, които вече са 7500, каза регионалният министър. Проекти ще има за всички малки, средни и големи строителни компании. Виолета Коритарова посочи, че дейностите по рестартиране и строителство на нови трасета от републиканската пътна мрежа, които са били задълго замразени, отново са започнали.

"Ние имаме и амбицията, и Агенция "Пътна инфраструктура" доказа вече започналите дейности за рестартиране и строителство на нови трасета на националната републиканска пътна инфраструктура по проекти, които бяха замразени дълги години. Ще можем да изпълним и нашата национална програма, която е необходима за развитие на регионите", посочи Коритарова.

Регионалният министър акцентира и върху предстоящото изпълнение на проектите по Националния план за възстановяване и устойчивост, големите инфраструктурни проекти и пътното поддържане. От голям обществен интерес е да започне максимално бързо програмата за саниране.

"Декларирам пред вас, че ние ще наваксаме и вече го правим забавянето на етап едно за санирането и имаме уверението на екипа, наличието ни вече на добър административен капацитет, който ще позволи до края на годината да бъдат сключени договорите с общините за саниране, така че ние да изпълним успешно тази инвестиция, която дължим на българското общество", допълни тя.

Заместник-министърът на транспорта Димитър Недялков заяви, че по Оперативната програма "Транспортна свързаност" до момента има 13 одобрени проекта. През новия програмен период средствата ще бъдат инвестирани в големите пътни и железопътни проекти. 

По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна