Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1,2 млрд. лева са нужни за ремонт на напоителните канали - причина за безводието в населени места

Снимка: Pixabay

1,2 млрд. лева са нужни за ремонт на напоителните канали, които са основна част от решението на проблема с безводието за много от населените места в страната. Данните са от Министерството на земеделието и бяха оповестени от кмета на Велико Търново Даниел Панов, който е и председател на Националното сдружение на общините. 

Много от населените места в страната, които са на местни водоизточници, биха излезли от водните режими, ако ги имаше напоителните канали, но те са напълно разрушени, а могат да бъдат решението на проблема с безводието, коментира Даниел Панов на последната среща на общините:

"50% от водата идва от дъждовете, 50 % навремето е идвала от тези напоителни канали, които са поливали земеделските култури. От Павликени до Велико Търново тези канали са над 30 километра и са разрушени. Тези 50% в момента ги няма под земята и няма как да няма режим в населеното място. Вода няма от къде да дойде, след като е сухо лятото“.

В област Велико Търново над 20 са населените места с драстичен воден режим. Половината от тях са в община Павликени, където водата по напоителните канали е единственото решение за повишаване нивата на дренажите на подземните местни водоизточници, но каналите са разрушени.

Темата с безводието ще бъде една от основните на следващата среща на общините. 

По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна