Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лондон наложи санкции на организации, подкрепящи израелски заселнически постове на Западния бряг

Британският държавен секретар по въпросите на външните работи, общността и развитието Дейвид Лами пристига на Даунинг стрийт 10 за среща на кабинета, Лондон, 15 октомври 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Обединеното кралство наложи санкции на организации, подкрепящи израелски заселнически постове на Западния бряг.

Санкциите са  в отговор на продължаващото насилие от страна на "екстремисти израелски заселници" в окупирания Западен бряг.

Това идва след безпрецедентно нарастване на насилието от страна на заселници на Западния бряг през последната година, като ООН регистрира над 1400 атаки срещу палестински общности от октомври 2023 година насам.

Санкциите на Обединеното кралство са насочени срещу три аванпоста на заселници и четири организации, които са "подкрепяли, подбуждали и насърчавали насилието" срещу палестинските общности на Западния бряг.

Сред организациите, които са санкционирани, са религиозно училище, за което е известно, че насърчава насилието срещу хора, които не са евреи, и регистрирана израелска благотворителна организация, за която е документирано, че предоставя финансова подкрепа на незаконни заселнически постове.

Санкционирани са и търговска строителна фирма и неправителствена организация, обвинени в осигуряване на доброволци за незаконни поселища.

Министърът на външните работи Дейвид Лами каза, че "бездействието на израелското правителство е създало благодатна среда за процъфтяване на безнаказаността и безконтролно увеличаване на насилието".

"Днешните мерки ще помогнат да се потърси отговорност на онези, които са подкрепили и извършили такива отвратителни нарушения на човешките права", допълни Дейвид Лами.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна