Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Психолог изготви наръчник за родители и учители срещу дигиталната зависимост на децата

Организационният психолог Георги Млеканов представи книгата си "Дигитална зависимост - наръчник за родители и за учители" .
Снимка: БТА

Организационният психолог Георги Млеканов от Пазарджик представи книгата си "Дигитална зависимост - наръчник за родители и учители". Авторът стъпва на различни научни изследвания, разкриващи мозъчните увреждания, които настъпват при малките деца, следствие на ежедневното ползване на таблет или телефон. Книгата дава и решения, как да се предотврати тази негативна тенденция. Според Георги Млеканов все повече здрави деца се превръщат в аутсайдери и то с доброволното съдействие на собствените си родители. Бягството от реалния живот, защото виртуалният е по-комфортен, се програмира още в ранна възраст. 

Книгата е насочена към родителите, за да бъдат информирани какво точно предизвикват на децата си, когато сами им подават телефона и то от крехката 7-8 месечна възраст. Според Георги Млеканов последствията за нормалното детско развитие са необратими.

В България няма яснота до каква степен е развита дигиталната зависимост сред децата. Естествено липсват и прогнози, при задълбочаването на проблема, какви ще са последствията от това в близките години напред.

Родителите трябва да знаят, че зависимост е не когато детето е в дигиталната среда, а когато изпитва тревожност, когато е извън нея. И още нещо - храненето на малкото дете с телефон в ръка, развива способността му, вече пораснало, да търси храната винаги когато е в дигиталните платформите, дори и когато не е гладно.

Книгата дава конкретни съвети и решения затова как родителите да предпазят децата си от дигиталната зависимост. 

"Първото важно условие за успех е самият родител да осъзнае проблема, като самият той се промени. Тогава и общуването с детето ще стане по-лесно, точно заради осъзнатата необходимост от това. Когато си говорим с децата, те ще разберат, че героите от клипчетата в интернет не са герои", каза още Георги Млеканов.

Книгата-наръчник предлага още много игрови и практични решения срещу дигиталната детска зависимост.

Срещи с родителите ще се организират в детските градини и в началните учебни заведения.

Репортаж на Невена Петрова в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна