Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В сряда се очаква на албанския бряг да акостира италиански кораб с първата група кандидати за убежище

Споразумението за прехвърляне на имигранти от Италия в Албания влиза в действие

Мигрант слиза след от кораба на италианската неправителствена организация Emergency`s Life Support в пристанището на Неапол, Южна Италия, 1 август 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Споразумението за прехвърляне на нередовни имигранти от Италия в Албания влиза в действие утре - тогава на албанския бряг се очаква да акостира кораб с първата група кандидати за убежище. 
Очаква се в сряда първата група мигранти от Италия да пристигнат в Албания на борда на италиански военноморски кораб. Така на практика е задействан спорният италиански план за дислоцирането в страни извън ЕС на хиляди, търсещи убежище в Италия. 

Италианският военен кораб "Либра" отплава в понеделник от района на остров Лампедуза с 16 мъже мигранти, които са били спасени в морето в неделя. Десет от тях са от Бангладеш, а шестима - от Египет. Според Италия и двете страни се считат за безопасни и гражданите им нямат право на убежище.

Правителството на Джорджа Мелони изгради два приемни центъра в Албания - първата подобна сделка, включваща държава от Европейския съюз, която пренасочва мигранти към страна извън ЕС в опит да възпре незаконно пристигащите. Петгодишното споразумение се оценява на 160 млн. евро годишно.

Мелони приветства в италианския Сенат днес спорната сделка: "Това е нов, смел и безпрецедентен път, който обаче напълно отразява европейския дух и има всички предпоставки да се използва и в други държави", заяви тя.

От "Амнести Интернешънъл" Италия определиха схемата като "жесток експеримент, който хвърля петно върху италианското правителство":

"Няма сигурност какво ще се случи, когато тези мигранти бъдат разположени там. Те казват, че няма да прехвърлят уязвими мигранти, но ние не знаем как след това ще подберат и ще се уверят, че всъщност тези, които не са прехвърлени, са равнопоставени по отношение на онези, които търсят убежище в Европа, в ЕС или в Италия,", каза Илеана Бело, директор на "Амнести Интернешънъл" Италия.

Центровете ще се управляват съгласно италианското законодателство, ще имат италианска охрана и персонал. Мигрантите ще изчакват там разглеждането на молбите си за убежище, а съдиите ще разглеждат делата чрез видеовръзка от Рим.

Италия вече уточни, че само т.нар. "неуязвими" мъже, идващи от държави, класифицирани като безопасни, ще бъдат изпратени в Албания.

Понастоящем в италианския списък има 21 такива държави. Миналата година над 56 хиляди мигранти са пристигнали в Италия само от четири от тях - Бангладеш, Египет, Кот д'Ивоар и Тунис.

Съгласно условията на споразумението с Албания до 36 000 мигранти могат да бъдат изпращани в балканската държава всяка година, стига да идват от италианския списък на сигурните държави, което силно ограничава възможността да получат убежище.
По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна