Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Би Би Си планира съкращаване на 155 работни места

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Би Би Си обяви планове за съкращаване на 155 работни места като част от по-широка стратегия за съкращаване на разходите от 700 милиона паунда. 

Ходът ще спести 24 милиона паунда на корпорацията. Би Би Си изпитва все по-големи трудности да покрие разходите за своята широка гама от услуги, като загуби близо една трета от приходите си през последното десетилетие. Предишното правителство на консерваторите ограничи финансирането за две години до 2024 година и след това предостави най-ниското ниво на увеличение на лицензионната такса до 2027 година. 

От обявените за съкращения 155 места, 130 са на журналисти новинари и 25 на технически персонал. Най-голямата жертва на промените е глобална програма за интервюта "Hard Talk", която се прекратява. Нейният водещ Стивън Сакър, който ще напусне Би Би Си, нарече хода "потискащ" за бъдещето на задълбочените интервюта, които "държат сметка на тези, които твърде често избягват да носят отговорност в собствените си страни". 

Специализираната новинарска услуга Asian Network също ще бъде затворена. 

Дебора Търнес, главен изпълнителен директор на BBC News, каза, че, дори и след спестяванията, отделът "ще остане много добре обезпечен с ресурси в сравнение с конкурентите". Но Националният съюз на журналистите заяви, че е загрижен за дългосрочната вреда за Би Би Си, ако не постъпят спешни инвестиции.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна