Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ултрамаратонци подпомогнаха каузата на фондация "Ела и ти"

Продължава набирането на дарения за специализирана количка, с която хора с увреждания да излизат сред природата

| Интервю
Снимка: Фондация Ела и ти

Над 250 души с увреждания са били сред природата благодарение на фондация "Ела и ти". Привлечени са над 450 доброволци, без чиято подкрепа това би било невъзможно. Това обясни пред БНР Гергана Дойчинова от фондацията.

В подкрепа на каузата на "Ела и ти" са се включили ултрамаратонците Пирин Галов и Павлин Райчев. Преди дни те са реализирали с благотворителна цел скоростно преминаване в тандем на трасето Ком -Емине с дължина 580 км. Целта – да се съберат средства поне за една инвалидна количка, която да помогне повече хора с увреждания да достигат кътчета в природата, които иначе биха били недостъпни за тях.

Събрани са около 6200 лева, продължават да пристигат дарения.

Такава специализирана количка струва около 10 000 лева. Произвежда се само на едно място – във Франция, обясни Гергана Дойчинова.

Метеорологичните условия са били сред най-трудните изпитания за двамата ултрамаратонци, осъществили бягането и с физически травми, разказаха те в предаването "Хоризонт до обед".

"Усещахме много подкрепа, виртуално."

Сред предстоящите инициативи на фондация "Ела и ти" са велопоход на толерантността, сглобяване на огън на приятелството - композиция, направена с участието на хора с увреждания, както и представяне на първия адаптиран маршрут за човек с количка в София.

Повече по темата слушайте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна