Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пет жертви на израелски удари в Южен Ливан

Дим след израелски удари в Южен Бейрут, 16 октомври 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Петима души са загинали при израелски въздушни удари в град Набатия в Южен Ливан тази сутрин. Израелски изтребители подновиха атаките в южната част на столицата Бейрут.

Две сгради - на общината и на сдружението на общините са попаднали под израелските удари в Набатия. Сред загиналите е и кметът на града. Спасителните екипи издирват оцелели под отломките.

След известно затишие през последните дни, няколко експлозии отекнаха  в южните предградия на Бейрут. От израелската армия заявиха, че е било атакувано оръжейно депо в квартал "Дахия" Съобщава се и за нанесен удар срещу сграда, в която се събира консултативният съвет на ливанската шиитска групировка "Хизбула".

В телефонен разговор с френския президент Еманюел Макрон премиерът на Израел Бенямин Нетаняху е заявил, че страната му е против "едностранно примирие в Ливан" .

Не стихва израелската офанзива и в Ивицата Газа. При въздушен удар в северната ѝ част е бил убит командир на взвод на "Хамас" за атаки с дронове.

За първи път от две седмици насам е допусната хуманитарна помощ в палестинския анклав, съобщи представител на ООН, цитиран от Би Би Си. Очаква се  допълнителни пратки да преминат днес през основния пропускателен пункт на север. По-рано администрацията на президента Джо Байдън предупреди Израел, че рискува да изгуби достъп до американското финансиране за оръжия, ако не увеличи обема на помощите за Газа в срок от един месец.

Иранският външен министър Абас Аракчи започна обиколка в Йордания, Египет и Турция в рамките на дипломатическите усилия на Техеран за събиране на регионална подкрепа за "прекратяване на геноцида, агресията и зверствата".

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна