Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шефът на НАСА идва на посещение в Румъния и България

Бил Нелсън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Продължавайки усилията си за задълбочаване на международното сътрудничество и насърчаване на мирното използване на Космоса, директорът на НАСА Бил Нелсън ще посети Румъния и България. Визитата му започва в четвъртък, 17 октомври. И двете страни са подписали Споразумението "Артемида", дефиниращо основни принципи за мирно изследване на Kосмоса, съобщиха от американското посолство у нас.

Нелсън ще се срещне с висши официални лица от двете страни, включително Марчел Чолаку, министър-председател на Румъния, и Румен Радев, президент на България.

В Румъния Нелсън ще разговаря с Богдан-Груя Иван, министър на научните изследвания, иновациите и цифровизацията, и Даниел Крунчану, генерален директор на Румънската космическа агенция (ROSA). Той също така ще посети румънски научни и технологични институции, за да се запознае с научните съоръжения на страната.

В България Нелсън ще се срещне с д-р Росен Карадимов, министър на иновациите и растежа, и ще посети единствения производител на сателити в страната, който произвежда продукция за различни компании в световен мащаб.

По време на пътуванията си до двете страни Нелсън ще обсъди значението на международните партньорства и сътрудничество в Kосмоса, включително трансатлантическите отношения с НАСА. Нелсън също ще се срещне със студенти, за да подчертае ползите от образованието по наука, технологии, инженерство и математика и ролята на младите хора като представители на поколението „Артемида“ (НАСА използва това определение, за да обрисува следващото поколение изследователи на Космоса).

Информацията е на БГНЕС
По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна