Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Весела Райчинова: Българите се ползваме с много добро име в Израел

Фестивалът "Българска душа на святата земя" обединява сънародници в цял свят

Снимка: "Българска душа на Святата земя" (архив)

Няма точна статистика за броя на българите в Израел. Смята се, че българските евреи, преселили се там от страната ни са около 50 000. Независимо от броя им, както и в други държави по света, част от сънародниците ни са изключително задружни, за което спомагат множество културни инициативи. Сред хората със значими заслуги в тази посока е и Весела Райчинова, която избира Израел за свой дом още в края на 90-те години на миналия век. Освен журналист и учител, Весела е продуцент на два вълнуващи и различни по своя характер фестивала. "Единият е свързан с изкуството, литературата, музиката на България и българите, които творят в страната и в чужбина" – пояснява сънародничката ни.

Весела Райчинова

"Вторият фестивал, може би не е точно български, но той приобщава различните култури и етноси в Израел – продължава Весела Райчинова в интервю за Радио България. – Неговата цел е да покаже на какво са способни младите таланти най-вече в областта на музиката и танците. В същото време каним гости от всички страни, с които сме приятели и колеги, с които оценяваме младите хора. Той се казва "Морски перли", имаме много участници и в последните години го провеждаме преди всичко онлайн. Не мога да кажа, че е особено лесно да оцениш таланта на участниците по този начин, но възможността да се включат онлайн даде криле на младите хора и им помогна да преживеят онази тежка атмосфера на духовен погром, която настъпи с пандемията."


Фестивалът, посветен на изкуството, културата и литературата на българите в родината и по света, се нарича "Българска душа на святата земя". Своеобразен кръстник на проявата е по-голямата дъщеря Весела Райчинова – Анита:

"С нея се замислихме какво може да обедини българите по света. Защо именно на святата земя? Защото тази земя наистина е свята в много отношения – на нея имат възможност да живеят хора от различни религии, етноси, култури. Това е нещо, което не може да се види във всяка една страна, но може да бъде усетено, ако човек има възможност да се докосне. И тъй като българите се ползваме с много добро име в Израел, изключително уважавани, обичани, ценени – преди 9 години започнах да каня български изпълнители, танцьори, популярни личности, които да представят своето изкуство в Израел. Просто да върнат на хората, които са се заселили тук спомена за българското творчество, за българския фолклор – всичко, което е едно огромно културно наследство. Това беше една от моите мечти – да създам такъв фестивал, който да обединява българите по целия свят. Създадох го в Израел заедно с моята майка Вивиан Райчинова, която навремето бе една от първите водещи на младежки предавания по Българската национална телевизия, и с още една колежка и приятелка – Диана Ангелов, която също живее тук от много години."

Весела Райчинова преподава иврит, история, Стария завет, география. Сънародничката ни е вицепрезидент на Конфедерация на българските културни организации и дейци в чужбина. Целите на тази организацията, чието представителство се намира в Чикаго, са насочени към популяризиране на българските автори по света и в България, представянето на творци от всички области на изкуството, както и обединение на многобройните културни организации н сънародници в чужбина, за да могат да осъществяват активен диалог с българската държава. Конфедерацията, заедно с Изпълнителната агенция за българите в чужбина и Съюза на българските писатели, в лицето на неговия секретар Анжела Димчева също подкрепят провеждането на фестивала "Българска душа на святата земя". Тазгодишното му издание продължило цели четири месеца, заради големия брой желаещи да се включат – близо две хиляди от цял свят, казва ни Весела Райчинова:

"Имаме няколко конкурсни програми, които са групови и индивидуални. Участието в тях е безплатно и са добре дошли както деца, така и възрастни от различни точки по света. Аз и моят екип се стараем да направим всичко възможно, хората да се чувстват добре. Като част от фестивала организираме Международен литературен конкурс "Небесни меридиани", в който право на участие имат лица над 18 години – посветен е на незабравимия поет Мони Папо, който беше мост между България и Израел. Друга възможност за участие е с изпълнение на инструментална музика, българска народна, поп, рок, джаз или песен от български филми, танци, както и изпълнение на българска патриотична песен. Според мен това е особено важно направление, тъй като патриотичната песен носи духа на част от отминалото време, което много млади хора не познават.  Освен това, имаме категория художествено слово, детско и младежко творчество в областта на рисунката, разказа и есето, както и конкурс за детски експериментални късометражни филми и фотографии. "

От няколко години, първо заради пандемията, а след това поради нестабилността в региона, фестивалът се провежда единствено в онлайн формат. "Когато човек обича всичко, което прави, има възможност да бъде обединител – фестивалът "Българска душа на святата земя" се превърна в творчески терминал и хората, идвайки на нашите събития, се запознаваха" – казва с чувство на удовлетвореност Весела Райчинова.

Вижте също:


Снимки: БНР, Българска душа на Святата земя (архив), Милен Добрев, ОУ "Димчо Дебелянов" гр. Ихтиман

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна