Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израелски въздушни удари в Сирия

Снимка: ЕПА/БГНЕС (архив)

Израел е нанесъл въздушни удари в Сирия тази нощ на фона на затягащата се обсада в северната част на Ивицата Газа и продължаващата се офанзива в Ливан.

Израелските атаки в Сирия са били насочени срещу квартал в централната част на столицата Дамаск и военна база в западния град Хомс. От ливанската армия съобщиха, че един войник е загинал и няколко са били ранени. Причинени са и материални щети.

42 души са загинали в Ивицата Газа през последното денонощие, по-голямата част от тях в северната ѝ част. Израелските въоръжени сили отново са издали разпореждане към цивилните да се отправят на юг. Здравните власти в анклава и Световната здравна организация заявиха, че не могат да започнат имунизацията срещу полиомиелит заради интензивните бомбардировки, трудния достъп и непрекъснатите потоци от хора.

Американският министър на отбраната Лойд Остин е приветствал преминаването на хуманитарна помощ през пропускателния пункт Ерец към Северна Газа в разговор с израелския си колега Йоав Галант. Същевременно той е изразил загриженост по повод инцидента, при който транспортно средство на ливанската армия бе поразено от израелски удар и загинаха трима войници. От израелска страна последва извинение.

В Париж представители на 70 страни и 15 международни организации ще участват днес в конференция за прекратяване на огъня в Ливан и осигуряване на хуманитарна подкрепа за населението. Съединените щати обаче ще бъдат представени на ниво заместник държавен секретар. Израел, Иран и Саудитска Арабия не изпращат свои представители на форума.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна