Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Българската мекица в топ 30 на най-добрите тестени изделия в света

Снимка: БГНЕС

Има ли някой в България, който да не обича мекици. Пърженото тесто, което консумираме предимно за закуска с пудра захар, сирене или сладко, получи световно признание. Българските мекици попаднаха в топ 30 на най-добрите тестени изделия в света в престижната класация на онлайн изданието TasteAtlas. 

Мекицата заема 29-то място с оценка от 4.4 точки. В текста към класацията са описани основните продукти за тестото на мекицата - вода, брашно, сол, олио, яйца, ккисело мляко и набухвател. Отбелязано е също, че името на мекицата идва от "мек" заради текстурата на любимата на милиони българи закуска. Също така е представен и румънския еквивалент на мекиците - т.нар. сковерджи, които също попадат в класацията, но са с далеч по-ниска оценка. 

Призовата тройка в класацията на TasteAtlas е окупирана от Индия. Първенец е вариацията на индийския хляб "Наан" с масло и чесън. На второ място е "Парота", което отново е плосък хляб с прецедно масло, по-известно като "гхи", а на трета позиция е пикантната "кулча" - плосък хляб, който освен с брашно, се прави с картофи, лук, сирене, люти чушки и билки. 

 

По публикацията работи: Иван Барбов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени