Павликенското село Дъскот е разположено на високо място, в така наречените "Дъскотски възвишения" и е на 8 км източно от общинския център. Постоянното му население наброява 340 души. За името на село Дъскот има две предания. Според едното - в местността "Отлака" имало вековна дъбова гора, от която дъскорезница е бичела дъски, а според другото предание - от селските каменни кариери са се вадели плочи като дъски.
В землището на Дъскот са намирани глинени съдове, керемиди, тухли и много монети, което предполага, че то е било римско. На една от могилите през 1957 г. е открита делва от тракийско време. В селото кипи читалищна дейност, местната църква, носеща името на Свети Иван Рилски, е паметник на културата. В старата здравна служба е направен музейна сбирка, посветена на бившия държавен глава от социалистическото минало Тодор Живков и съпругата му д-р Мара Малеева, която е била участъков лекар в Дъскот.
Има какво да разгледате в Дъскот, но и да опитате от уникалните гозби на местните хора, разказва музеоологът и кметска съпруга д-р Диана Митева:
"Имаме домашно сирене, домашно овче мляко, домашен кашкавал, домашно масло. Гледат се овце и крави. При нас има действаща кошара, която е единствена в региона".
Дъскотските домакини приготвят яйцата по много различен начин. Маринованите яйца са прекрасно мезе и много вкусни, казва Юлия Омбашиева и разказва как се приготвят:
"Сварява се яйцето, обелва се, поставя се в бурканче и заливаме с топла саламура с подправки – лук синап, копър пипер. Престоява около десетина дни, за да поеме саламурата, и се консумира. Кисело яйчице".
Легендарна българска спринтьорка, участничка на три олимпиади, която след активната си спортна кариера дълги години живя и работи в Австралия, а след това е осигурявала треньорите по спортна подготовка за полицията и армията на Обединените арабски емирства, избра с бразилския си съпруг павликенското село Дъскот, за да отглежда билки и да прави оцет. Цветанка Костадинова разказва за своите причудлив и екзотични оцети:
"Аз правя много видове оцет. Правя оцет от всичко – от бъз, от ябълки, от круши, от сливи, от джанки, от ягоди, от череши, от дюли и ги ферментирам с различни билки и подправки. Не използвам захар, обикновено със захарта на плодовете и добавям малко мед. Някои от оцетите като престоят по 2 години се избистрят. За гъба слагам комбуча, която ги ферментира и им дава допълнителни още здравословни качества".
И за да се подсладите, можете да опитате и да си приготвите от сладкишите на дъскотските жени. Защо от тях не се пълнее, разказва Диана Митева:
"Рецептата за курабиите е първо много любов, желание, а в тестото се слага, мед, захар и не на последно място – още любов. Любимият десерт на моето семейство е негърче – с много захар и разтопен шоколад. За да не се пълнее от десертите, практикуваш любовта".
Всичко е любов, включително и храната, казват домакините от хубавия павликенски край и село Дъскот.
Още по темата в звуковия файл.