Китай се опитва да ограничи производството на свинско месо, за да подкрепи цените и да облекчи натиска от дефлация, съобщи Блумбърг.
Властите призоваха фермерите да избягват разширяването на стадата свине майки и да спрат вторичното угояване на прасета - практика, която увеличава производството на месо чрез отглеждане на прасета над нормалното тегло за клане.
Свинското месо, ключова част от индекса на потребителските цени в Китай, отбеляза спад на цените на едро с близо 10% от януари насам, което допринесе за четири последователни месеца на дефлация.
Политиците са особено съсредоточени върху стабилизирането на цикъла на свинско месо след изключителна нестабилност, причинена от африканската чума по свинете. С броя на свинете майки от 40,38 милиона - над 39 милиона, считани за нормални - сега фермерите губят около 70 юана на прасе.
Притесненията относно доходите в селските райони и търговското напрежение със САЩ накараха Китай да удължи антидъмпинговото разследване на вноса на свинско месо в ЕС до 16 декември, позовавайки се на сложността на случая.