Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България се готви за нова имиграционна вълна

БНР Новини
Еврокомисарят Сесилия Малмстрьом и министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев по време на посещението им в бежанския център в Харманли.
Снимка: БТА

Тези дни в България започна национална кампания за правата на имигрантите. Младежката организация на БЧК поднови обучението на доброволци за работа с деца на бежанци. Посещение в страната направи европейският комисар по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом. Стана известно, че се очаква нова бежанска вълна, вероятно през април и май. Властите не вярват тя да е с размерите на тази от миналата година, но предприемат сериозни мерки за справяне с проблема. Според комисар Малмстрьом действията на правителството заслужават одобрение.

Водени от опита, натрупан през последната година, властите са се насочили към подобряване на комуникацията с имигрантите чрез преподаване на български език. За разлика от досега, те няма да бъдат концентрирани на едно и също място, за да се стимулира интеграцията им в обществото. В условия на висока безработица в страната, ще се водят политики за осигуряване на заетост на потърсилите убежище според тяхната професия и персонални способности. По настояване на Европейската комисия, правителството е започнало да разработва стратегия за интеграция на бежанците, а от това показва, че проблемите около тях няма да са краткосрочни. 

Усилията, които България полага за нормален живот на имигрантите, са извънредни. Страната е в икономическа криза, има висока безработица и, както се изрази министър Йовчев, някои от собствените й граждани биха се радвали да разполагат с условията и средствата, осигурявани на бежанците в местата за настаняване. Така вижда нещата и Сесилия Малстрьом, според която България е страна с ограничени ресурси и бежанците представляват голям натиск за нея.

Еврокомисарят обяви, че Европейският съюз е предоставил на България 15 милиона евро за подкрепа на дейностите, свързани с бежанците. Повече от ясно е, че европейските средства са недостатъчни и България трябва да разчита основно на себе си. В усилията си правителството може разчита сериозно и на Българския червен кръст.

В момента той трупа ресурси, за да може отново да е в помощ на бежанците и на държавните институции, ако се повтори сценарият от миналата година. При миналогодишната имиграционна вълна Червеният кръст изгради координация и сътрудничество, с които съдейства за овладяване на ситуацията в рамките на няколко месеца. Организацията вече разполага с количества стоки от първа необходимост, които ще стигнат за около 5 000 души. Готова е да мобилизира и цялата си структура, която в национален мащаб никак не е малка.

Каквито и да са усилията, обаче, те все ще бъдат недостатъчни. Не само защото са високи изискванията, които Европейският съюз и Върховният комисариат за бежанците поставят, но и защото се очакват промени в самия състав на бежанската вълна. Европейските служби предупреждават за нов миграционен натиск към България от Афганистан, след като тази година международните сили се изтеглят от там.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Граждански активисти очакват реакцията на Европа заради промените в Закона за образованието

Над 160 български граждански организации, сред които и Национална мрежа за децата, изпращат отворено писмо до редица европейски институции, организации, посолства и дипломатически представителства, относно законовите промени, въвеждащи забрана за..

публикувано на 16.09.24 в 17:49

Синдикати, бизнес и правителство не се споразумяха за линията на бедност

Националният съвет за тристранно сътрудничество проведе заседание, на което беше разгледан Проект на постановление на Министерски съвет за определяне линията на бедност за страната за 2025 г. Правителството предлага линията на бедност да се повиши от 526..

публикувано на 16.09.24 в 16:47

България е представена в туристическо изложение във Франция

България ще участва в започващото днес Международно туристическо изложение “Интернешънъл Френч Травъл Маркет“ (International French Travel Market (IFTM) Top Resa 2024”, което ще продължи до 19 септември. Участие на информационния щанд на страната ни, който..

публикувано на 17.09.24 в 06:10