Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекордно участие на Европейското първенство по спортна гимнастика в България

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

От днес до 25 май в София се провежда 30-oто Европейско първенство по спортна гимнастика. Домакин на състезание от подобен ранг България не е била от 1983 година, когато надпреварата на най-добрите европейци в този спорт се състоя в град Варна.

Медалите ще се оспорват между 288 състезатели от 39 страни. Никога досега в историята на шампионатите не е имало представители на толкова много държави. На последния шампионат в Москва през 2013 година страните бяха 30.

Отразяването на първенството също е на път да подобри всички досегашни постижения. Акредитирани са над 100 представители на медии от цял свят.

Шампионатът ще се проведе във възможно най-трудния формат за организиране, тъй като заедно с мъжете и жените, участие ще вземат и младежи и девойки. Състезанието ще е официална квалификация за Младежката олимпиада в Китай през август т.г. и за Европейските игри в Баку през юни 2015-а. Досега в такъв формат шампионати е имало само в Санкт Петербург през 1998 г., в Патра през 2002-ра и в Бирмингам през 2010-та година.

Представители на Европейския съюз по гимнастика определиха столичната зала „Арена Армеец”, където ще протече надпреварата, като „фантастично” съоръжение и признаха, че условията, които България предлага за провеждането на Европейския шампионат, са отлични.

Само по себе си домакинството на шампионата е показателно за доверието, което ръководителите на световната гимнастика имат към ръководството на Българската федерация.

В своята 110 годишна история българската спортна гимнастика е постигнала значителни успехи и е завоювала голям авторитет. Нейни състезатели, мъже и жени, са спечелили повече от 120 медала на различни гимнастически форуми. Безспорно най-успелият й представител е Йордан Йовчев, станал първият гимнастик, участвал в шест поредни олимпиади от 1992 до 2012 г. В кариерата си Йовчев има четири олимпийски медала— един сребърен и три бронзови. Два пъти е двоен световен шампион на земя и халки.

Ще продължат ли успехите на България в спортната гимнастика, ще узнаем в близките дни.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

ВАС отказа да се произнесе по две жалби на ДПС срещу решения на ЦИК

Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане две жалби на политическа партия "Движение за права и свободи" срещу решения на Централната избирателна комисия (ЦИК) за регистрация, съобщиха от пресцентъра на съда. Едната жалба е срещу..

публикувано на 17.09.24 в 08:51

В Скопие продължават да обсъждат неофициалната визита на Силяновска в София

Българският посланик в Северна Македония Желязко Радуков отказа да приеме протестната нота за липсата на македонското знаме на срещата между президентите на България и Северна Македония, заявиха от македонското външно министерство. Дипломатическото..

публикувано на 17.09.24 в 08:46

Фестивал на изкуствата, в който и публиката е участник, се открива в София

"Аз съм София“ - така се казва новият градски фестивал на изкуствата и емоциите, който ще се проведе от 17 до 23 септември в пространството пред НДК в центъра на българската столица. Той е част от програмата "София празнува 17 септември", посветена на..

публикувано на 17.09.24 в 07:25