Киселото мляко е една от запазените марки на  България. С него сме известни и в далечна Япония, където се произвежда по  български лиценз още от 1972 година. С уникалната закваска и технологията,  която тя внася от държавната българска фирма ЕЛ БИ Булгарикум, собственик на  правата върху тях, се произвеждат над 200 000 тона кисело мляко. Днес то е  част от ежедневното меню на японците и се рекламира като храна за дълголетници.  Още в края на XIX век известният руски учен Иля Мечников установил, че  причината в България да има толкова много столетници е, че се хранят основно с  кисело мляко и го препоръчвал горещо като средство за забавяне на стареенето.
Японците са любопитен народ и любознателни туристи, така че не е чудно колко бързо, след известния в чужбина Празник на българската роза в Казанлък, разбраха и за Празника на българското кисело мляко в Трън.
Той се провежда традиционно в града и в  околните селища, свързани с историята на киселото ни мляко. Едно от тях е село Студен  извор, където е роден доктор Стамен Григоров – микробиологът, открил млечнокиселата  бактерия Лактобацилус булгарикус и прославил името на страната ни в чужбина.
За това какво включваше  тазгодишният Празник на млякото в Трън разказва един от организаторите му – Юлия  Григорова, председател на Фондация „Д-р Стамен Григоров”:
„Идеята на празника е да популяризираме домашно  приготвените мляко и млечни продукти, да направим едно сравнение между тях и  промишлените стоки. С тази цел се провежда един конкурс за мляко и млечни  продукти от Дома на фермерите.  Участват предимно  стопани от община Трън, но тази година имахме по-разширен състав. Идеята е  по-нататък да увеличим периметъра и да могат да се включат и сравнително  по-далечни места. По-нататък бихме искали да   го превърнем и в национален празник. Конкурсът се провежда за различни  видове млека – овче, краве, козе и някой път с аромати, както и прясно сирене и  кашкавал. Разбира се, винаги на празника има и по някоя изненада, която  фермерите подготвят. От друга страна Асоциацията на млекопреработвателите организира  също дегустация от големите български млекопреработвателни фирми, които  демонстрират свои продукти.”
Каква е спецификата на българското кисело мляко,  което го отличава от йогурта, който се произвежда в цял свят?
„Българското кисело мляко трябва да съдържа определено  количество  Лактобацилус булгарикус,  което е от 8 милиона бацила нагоре на кубичен сантиметър. Например  изследванията, които правим с млека произведени в Трънския край, са над 14  милиона. Всички вече знаят, че киселинността на българското мляко е причинено  именно от Лактобацилус булгарикус и българите сме свикнали на този възкисел  вкус на киселото мляко, докато в Западна Европа предпочитат предимно  подсладените кисели продукти. Между другото искам да добавя, че по време на  празника комисията, която оценява качеството на млеката  е от научния център към ЕЛ БИ Булгарикум,  които професионално определят качествата на различните млека.”
От фондация „Д-р Стамен Григоров” замислят и  нови прояви, за да популяризират киселото мляко и неговия оригинален вкус като  типично български продукт. Заедно със свои колеги от Сърбия разработват  екомаршрут на млякото и млечните продукти от двете страни на границата.  Началото му ще тръгва от Музея на киселото мляко в село Студен извор, ще преминава  през български и сръбски млечни стопанства, в които ще се правят дегустации, и  ще стига до Ниш. Там през октомври български фермери ще гостуват на Празник на  сиренето, организиран от сръбското обединение на фирми „Сирене юг”, с което си  партнира Фондация „Д-р Стамен Григоров”.
Съюзът на артистите в България изразява категорична подкрепа към музикантите от Симфоничния оркестър на Българското национално радио по искането им за справедливо и достойно заплащане. Това съобщават от съюза в своята официална страница във Фейсбук...
София се сдоби с ново културно убежище. Phenomena е първият в България музей, посветен на връзката между наука и изкуство. Пространството представя научни открития, технологии, инженерство, изкуство и математика в духа на STEAM (Science,..
Село Хотанца, община Русе е домакин на " Празник на Хотанската сарма " – кулинарно-фолклорен фестивал, организиран от читалище "Светлина-1928". Началото е в 11:00 ч. на 1 ноември на централния селски площад. Програмата обхваща конкурс за най-вкусна..
България ще участва в престижния песенен конкурс "Евровизия", който през 2026 г. ще отбележи своето 70-о издание. Завръщането е част от стремежа на..
София се сдоби с ново културно убежище. Phenomena е първият в България музей, посветен на връзката между наука и изкуство. Пространството представя..
В "България днес" на 03 ноември слушайте: 02:01 – Актуално от България и сънародниците по света 11:25 – БПЦ с мобилно..