Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите се топим, променя се етническият състав на страната ни

БНР Новини
Снимка: eurochicago.com

Данните от „Преброяване 2011” потвърдиха социологическите прогнози, че вече е налице тенденция за обезлюдяване на България. Отдавна всичко е с отрицателен знак, казват социолози и гледат мрачно към 2050 година. Тогава, както изглежда, България ще има около 5 милиона население, или с 2 милиона по-малко от днес. Същевременно общото население на Европейския съюз в същия период ще нарасне поне с 15 милиона. В България усещането за демографска катастрофа се засилва от високата смъртност на населението, а и от това, че хората на 65 и повече години вече са над 19 процента от жителите на родните села и градове.

Статистиката е безпощадна и ни казва, че намаляваме с по около 164 души на ден. Проблемите не идват отвън, те са тук, в България – казва д-р Тотко Найденов, главен секретар на Националния алианс „Живот за България” и автор на книгата „Децата, без които не можем”. Не само той споделя мнението, че отговорност за острите демографски проблеми носят управляващите през дългите години на прехода. Борбата за власт и натрупване на капитал сред власт имащите подмениха ценностната система и морала на мнозина от българите. От това пострадаха отношенията в семейството. Много често герои от престъпния свят се превръщат в привлекателен модел за подражание. Повече от половината от децата в България са извънбрачни, а това носи своите последствия – казва д-р Найденов:

„Повечето майки са се обявили за самотни, защото така получават по-големи надбавки за отглеждане на детето си. Оформихме и сами насърчаваме професията „ро-ро” или ром-родител и така с нехайството си сами копаем ямата, към която тласкаме държавата. В специален доклад на ЦРУ „Глобални тенденции за 2015 г.” сред прогнозите за развитието на света, е направено заключение, че България е с най-бързо застаряващо, обедняващо и емигриращо население. С други думи, не е пресилен изводът, че в наши дни, без да сме във война, намаляваме катастрофално. Годишно се топим с 60 хиляди души. Докато през 1988 година имаше плюс 2,1 прираст на населението, днес сме с минус 5,5 на хиляда. Съгласно НСИ българите са малко над 7 млн. 280 хил. но според ЦРУ ние сме не повече от 6 млн. 900хил. души. Едва ли разликата от 300 хил. има голямо значение, но аз бих добавил, че прогнозата е стряскаща, защото ние сме и много боледуващо население. Страдаме от липса на качествено, добре платено и успешно здравеопазване. Отделя се едва 4,3 % от БВП за здравеопазване. В останалите страни-членки на ЕС, сумата е по-голяма два и половина пъти. Има и нещо друго, променя се етническият състав на населението в България, но е трудно да се даде оценка точно как, защото това не се изследва от социологическите агенции”.

Макар и да липсват точни данни за годините назад, вече е факт промяната, за която говори д-р Тотко Найденов. В българската преса се появиха публикации, разказващи историите на македонци, руснаци, араби и азиатци, които много харесват България и наричат страната ни „своя втора родина”. През 2009 г. половината от идващите чужденци, мотивирани от бизнес, брак или образование, са имали намерение да се установят постоянно в България. Сред тях най-много са от азиатските и арабските страни, от Русия и бившите съветски републики. Причините, които действат като притегателна сила, са бележещите спад цени на имотите у нас, ниските цени на стоките и услугите, а не на последно място и природните дадености на страната ни. „Новите българи” често наричат пък руснаците, закупили имот по родното Черноморие. Те се радват на това си прозвище и заявяват, че при първа възможност ще се установят постоянно в страната ни. Според брокерите на имоти броят им варира между 200 и 300 хиляди и въпреки икономическата криза продължава да се увеличава. Руснаците са привлечени основно от мекия климат и близостта на България, чувстват се добре в България и усещат сходство в общуването на руски и български. За разлика от всички имигранти, гражданите на съседна Македония са с повече късмет и най-бързо получават българско гражданство. Преместват се в България по икономически причини, произтичащи от възможността да бъдат граждани на държава- членка на ЕС. От външното министерство в Скопие следят надпреварата за българско гражданство, но също нямат механизъм да установят броя на македонците, получили български паспорт. През есента на 2011 г. за по-малко от един месец броят им е скочи с около 7 хиляди.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Земеделците в протестна готовност заради неизплатената украинска помощ

Все повече браншови организации в земеделието обявяват протестна готовност по повод неизплатените средства по т.нар. украинска помощ, предназначена да компенсира икономическите загуби заради войната. Към декларациите на зърнопроизводителите,..

публикувано на 06.10.24 в 12:26

Деца чрез своето изкуство събират средства за отделение в ИСУЛ

Патриарх Даниил откри шестата благотворителна кампания “Деца рисуват за деца”, която се провежда в помощ на детското отделение “Уши, нос и гърло” в болница “Царица Йоанна – ИСУЛ”. Тя е организирана от Културно-просветния отдел при Светия Синод на..

публикувано на 06.10.24 в 10:35

Заети в градския транспорт излизат на протест заради невъведена бонусна система

Федерацията на транспортните работници към КТ “Подкрепа” организира протест срещу столичния кмет Васил Терзиев заради неспазено споразумение за сътрудничество от февруари т.г. В документа е записано, че през настоящата година трябва да се въведе..

публикувано на 06.10.24 в 09:40