Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отива си една лоша 2014 година, идва трудна 2015-а

БНР Новини
Фотоколаж: Силвия Петрова

Предишният премиер на България Пламен Орешарски заяви, че 2014-а е била година на разочарования, надежди и несбъднати очаквания, която всички са искали да отмине. Действащият премиер Бойко Борисов определи 2014-та като ужасна и като година, която желае да забрави, но изрази очакване 2015-а да е по-добра. Дали наистина ще е така?

В политическата 2015-а България навлиза с 8 парламентарни формации – два пъти повече, отколкото имаше предишното Народно събрание, някои белязани от вътрешни противоречия, а други конфронтационно настроени.

Какъвто парламентът, такова и правителството. Изпълнителната власт упражняват две политически сили – партията ГЕРБ и коалицията Реформаторски блок, с парламентарна подкрепа от националистическия Патриотичен фронт и ляво ориентираната партия АБВ. В кабинета няма единомислие и понякога решенията се взимат с плаващо мнозинство, което освен несигурно е и вредно, защото лишава страната от истинска опозиция. Опозиционното Движение за права и свободи (ДПС), например, даде на ГЕРБ подкрепа за промени в осигурителната система, които отхвърляха всички сили, подкрепящи кабинета. Политици от ГЕРБ признават, че при по-сериозни сътресения в управлението и загуба на сегашното мнозинство, вместо предсрочни избори ГЕРБ може да избере подкрепа от ДПС. Самото движение не крие, че би я дало, но това няма да генерира политическа стабилност. Ако пък се стигне до нови предсрочни избори, 2015-а би станала третата година, в която България ще е управлявана от три правителства. Потвърди ли се това опасение, ще настъпи циклична политическа криза.

В новата година България навлиза и с една много деликатна икономическа ситуация. В края на 2014 г. се направи втора ревизия на държавния  бюджет с издигане на дефицита му до 3,7%, което ниво е неприемливо в ЕС. Дефицитът може да се финансира само с вземане на нов дълг.

Вицепремиерът който отговаря за икономическата политика и европейските средства, Томислав Дончев, прогнозира неотдавна, че от гледна точка на усвояване на еврофондовете 2015 г. ще е по-добра от 2014-а, но преди него други високопоставени източници от правителството предупреждаваха, че не е изключено тази година европейските субсидии да бъдат спрени. Случи ли се това, последиците ще са ужасни.

През 2014 г. България изглежда овладя, но на много скъпа цена, тежка криза с изпадналата в неликвидност Корпоративна търговска банка. Оказа се, че четвъртата по значимост банка в страната всъщност е била пирамида, функционирала пред безучастния поглед на правоприлагащи органи като прокуратура, финансово разузнаване, централна банка. Но кризата с КТБ е овладяна „изглежда“, защото в деня на банкера – 6 декември, самият управител на БНБ Иван Искров не изключи и през 2015 г. да има удари върху сектора, мотивирани от преплитащи се икономически, политически и медийни интереси. Банкер №1 е уверен, че трудностите и изпитанията пред банките в България не са приключили.

Всъщност, да се направи 2015 година по-добра от 2014-та няма да е много трудно, защото и малки постижения ще са достатъчни за това. По-трудно ще е от руслото на клептокрацията, в което е затънала, България да навлезе в истинската демокрация, но за това ще е нужно повече време и то едва ли ще настъпи през 2015-а.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Деца чрез своето изкуство събират средства за отделение в ИСУЛ

Патриарх Даниил откри шестата благотворителна кампания “Деца рисуват за деца”, която се провежда в помощ на детското отделение “Уши, нос и гърло” в болница “Царица Йоанна – ИСУЛ”. Тя е организирана от Културно-просветния отдел при Светия Синод на..

публикувано на 06.10.24 в 10:35

Заети в градския транспорт излизат на протест заради невъведена бонусна система

Федерацията на транспортните работници към КТ “Подкрепа” организира протест срещу столичния кмет Васил Терзиев заради неспазено споразумение за сътрудничество от февруари т.г. В документа е записано, че през настоящата година трябва да се въведе..

публикувано на 06.10.24 в 09:40
Сестра Мери Грейс

За трудовия делник на сестра Мери Грейс, дошла от Танзания в България разказа БНР Шумен

Сестра Мери Грейс е една от 7-те монахини в Бенедиктинския манастир в село Царев брод, Североизточна България. Тя е на 27 години и е от Танзания. Другите шест сестри в манастира са от Германия, Корея, Филипините и България. Царев брод –..

публикувано на 06.10.24 в 09:15