Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София е за балансиран отпор на имиграцията по суша и море

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Засиленият миграционен поток през Средиземно море към Европа и зачестилите във връзка с него трагични инциденти, тласкат ЕС към извънредни решения. Ужасно корабокрушение, отнело живота на стотици незаконни мигранти през уикенда, предизвика за 24 часа извънредно заседание на Съвета „Външни работи” в Люксембург, с участие на 41 министри, не само на външните, но и вътрешните работи. ЕК представи на форума план за справяне с миграционния натиск по море, който бе подкрепен от българската делегация по принцип, с уговорка да не се забравя и напливът на имигранти по суша.

В Люксембург вътрешният министър Румяна Бъчварова настоя, че едновременно с проблемите по морските граници, ЕС трябва да продължи с усилията си срещу силния миграционен натиск по сухопътните, включително и по границите на България, които са външна граница на съюза. От своя страна, външният министър Даниел Митов настоя за максимално бързо влизане в действие на споразумението за реадмисия с Турция, за приемане на протокол за съвместно наблюдение на границите между България и Турция и България, Турция и Гърция, както и за отделяне на повече европейски средства за справяне с миграционния натиск. След заседанието на Съвета „Външни работи” премиерът Бойко Борисов заостри тона и в типичен за него стил открито заяви, че не е доволен от взаимодействието със съседните държави в посрещането на проблемите по сигурността на границите. Борисов смята, че ЕС не бива да се концентрира само върху морските граници, защото „ако те бъдат  укрепени с повече пари, целият миграционен натиск ще дойде откъм сухопътните”. Подразбира се, че българската страна е за балансиран подход към проблема.

Позициите, които София зае в Люксембург, не са новост или изненада, а по-скоро напомняне, че българските претенции за повече подкрепа и солидарност в справянето с миграционния натиск са в една или друга степен незачетени. Преди около месец, на редовно заседание на Съвета „Външни работи" в Брюксел, външният министър Даниел Митов пак открои необходимостта от финансова помощ за България, не само заради засиления миграционен натиск по суша, но и заради бежанците, които страната вече е приела. Между редовното и извънредното заседание на Съвета „Външни работи” бяха оповестени официални данни, според които за най-бедната страна в ЕС, България, предвидената европейска подкрепа за издръжка на приети вече имигранти е шокиращо малка. Една Естония, значително по-малко засегната от проблема, получава например 53 пъти повече средства от България. Исканията на България за повече солидарност и подкрепа не са някакво изключение, а се поставят от всички най-засегнати държави по южната и югоизточна външна граница на ЕС.

Притесненията от миграционния натиск по море са напълно основателни. През 2014 г. са опитали да пресекат Средиземно море близо 220 хиляди бежанци и нелегални имигранти, като при това са загинали най-малко 3500. По данни на граничната агенция на ЕС ФРОНТЕКС, броят им за първите два месеца на 2015 г. вече е с една трета по-голям отколкото през същия период на миналата година. Но основателни са също така и притесненията на София. Българската Агенция за бежанците отчита, че спрямо същия период на 2014 г., броят на нелегалните имигранти, напиращи към националната територия по суша, за първото тримесечие на 2015-та е нараснал с 60%, без още пролетният миграционен натиск. Европа е изправена пред безпрецедентен проблем с миграционен наплив към границите й, очевидно този проблем може да бъде решен само с общи балансирани усилия и средства. Именно за търсене на такъв подход бе свикан и извънредният Европейски съвет за миграцията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Шест пъти повече сигнали за онлайн престъпления над деца

Над шест пъти повече сигнали за онлайн престъпления над деца в сравнение с м.г. са постъпили в Националния център за безопасен интернет, съобщи за БНР Антоанета Василева от организацията. Деветдесет и девет процента от оплакванията се отнасят до..

публикувано на 12.10.24 в 11:53
Валентин Мундров

Изтеклият срок на машините за гласуване няма да повлияе на вота

Изтеклите гаранции на машините за гласуване няма да създадат проблем на предстоящите парламентарни избори, увери пред Нова тв служебният министър на електронното управление Валентин Мундров. По думите му, изтеклият срок на годност на машините не..

публикувано на 12.10.24 в 10:24
Кирил Маричков

България се сбогува с великия Кирил Маричков

Трагичната смърт на рок легендата Кирил Маричков, който загуби живота си при инцидент преди концерт във врачанското село Селановци, предизвика емоционалните коментари на стотици хиляди фенове, музиканти, общественици и политици. Отиде си “щурецът”..

публикувано на 12.10.24 в 09:36