С наближаването на зимата домакините в България се скриват в кухнята и се отдават на едно почти религиозно тайнство: приготвянето на зимнина. Царска туршия, печени чушки, кисели краставички, лютеница, кисело зеле – това са зимните витамини за много български семейства, които продължават традицията въпреки изобилието в супермаркетите.
Не само хубавото есенно време е изкарало много хора на Женския пазар в София – просто сега е сезонът на туршиите. На най-големия пазар в столицата обикновено жените пазаруват най-евтино необходимите продукти за новата порция туршии и компоти за предстоящите студени дни. Щандовете приличат на натюрморт на холандски майстор: лъскави оранжеви тикви, греещи червени чушки, искрящо бял карфиол, наситено зелени корнишони, хрупкави ябълки, едри круши, сини сливи и какво ли още не. Пъргавите купувачи обаче не само се наслаждават на този красив рог на изобилието – в техните очи плодовете и зеленчуците са преди всичко бъдещи консервирани вкуснотии за зимата. Така е и за 68-годишната Йорданка Митева, която от години отговаря за зимнината в семейството и се радва, че и двете й внучета обичат нейните специалитети.
Всичко си правим сами – туршии, кисело зеле, всичко. По-евтино е, защото е наше производство, но е и по-вкусно, защото си го правим по наш вкус. Лютеница, сладко – всичко правя сама. Не вярвам на готовите туршии – голям буркан, пет чушки и другото е вода – казва опитната домакиня и се спира на щанда на Трифон Найденов. 71-годишният софиянец продава освен пресни зеленчуци от собствената си градина край милионния град, но и домашни консерви, приготвени по старите рецепти на жените в семейството му. Трифон е открил ниша на пазара:
Младите хора предпочитат готови продукти, изготвени по стари рецепти. Те са им по-вкусни и ги предпочитат, вместо да се занимават с нещо, от което не разбират. Разликата между домашно приготвеното и от магазина е огромна. Туршиите от магазина обикновено са от продукти, които не са с високо качество. А аз съм зеленчукопроизводител и предлагам най-доброто, което може да се намери на пазара. И най-важното – правя го с любов!
Като всички южняци, ние българите обичаме добрата храна, а домашните консерви са част от бита ни. И въпреки, че дълги години туршиите и компотите се считаха за остатък от социалистическия недоимък, днес много хора отново се връщат към традицията. А тя датира от стари времена, както знае етнографката Евгения Тонева. От години тя изследва отношението на българите към домашно приготвените специалитети и твърди, че две трети от нашенците залагат на туршии собствено производство. При това не се наблюдава разлика между жители на големите градове и селата, между висшисти и по-ниско образовани, между млади и стари. Очевидно традицията, през есента да се приготвя зимнина, е жива.
Вицепрезидентът Илияна Йотова поздрави българския военен контингент от състава на мироопазващата мисия на НАТО в Косово (KFOR) по случай Деня на храбростта и празника на Българската армия. Тя присъства на официална церемония в Прищина. "Вие сте..
Денят на храбростта – 6 май беше отбелязан на Гергьовден и пред Българския военен мемориал в Ново село, предаде БГНЕС. Мемориалът, където са положени тленните останки на 71 български военни е край град Струмица. Там е само едно от 471 български..
Новоизбраният игумен на българския Зографски манастир в Света гора Гавриил беше издигнат от йеромонах до архимандрит на празника на Свети Георги. Това обяви главният секретар на Светия синод на Българската православна църква Мелнишкият епископ Герасим,..
"Азбука на бирата" е първото заглавие, което измислих преди 15 години, когато започнах да събирам своите бирени истории – пише в предговора на новата си..
Ден на Европа или Ден на победата? 8-ми или 9-ти май? Не че постоянно не се сблъскваме с обществено разделящи ни теми, а настоящата дата 9 май –..
Международният конкурс за комуникация на науката FameLab има за цел да открие, обучи и даде платформа на най-изявените нови учени в света. Конкурсът е..