Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва 47 международен фестивал „Софийски музикални седмици“

За поредна година София e домакин на престижния фестивал „Софийски музикални седмици“. Ще бъдат отбелязани много годишнини на световноизвестни композитори. В съпътстващата програма ще бъдат представени книги, докторантски четения на млади музиковеди, нови компакт дискове, ще се провеждат майсторски класове, семинари , международна конференция и благотворителен концерт за набиране на средства за включване на деца-аутисти в обучения по музика.

Фестивалът се открива на 23 май, в навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, с концерта „Шедьоври на славянското музикално творчество“. Софийската филхармония ще свири под палката на маестро Йоханес Вилднер от Австрия, солисти са Светлин Русев (цигулка) и Ралица Ралинова (сопран) и др. Финалът на музикалния маратон ще бъде в самия край на юни с един от най-новите и интересни състави: младата цигуларка Лия Петрова, (спечелила наскоро I-ва награда на международния конкурс на името на известния датски композитор Карл Нилсен) и Уралския младежки симфоничен оркестър от Екатеринбург с диригент маестро Енхе. За фестивала „Софийски музикални седмици“ разказва маестро Пламен Джуров – председател на форума и почетен гражданин на София.


Понякога ми се струва малко чудо, че 47 години подред, този фестивал показва не само, че е жив, но и увеличава кръга на привържениците си. И това не са администратори, организатори, а  музиканти, за които той става творческа и житейска необходимост. Имам следните прости обяснения: този форум не шуми със свръх реклама, както някои други в България. Той не вкарва силно рекламирани звездни, скъпи имена и състави. Продължава в старата традиция да показва многообразието на музикалното изкуство, основно на музикалното творчество от различни епохи и различни географски ширини. Това според мен дава възможност на младите, които са все още тук, в България, както и на тези, които са родени тук, да се връщат отново в страната, за да ни покажат какво ново донасят като репертоарна новина, като стил на изпълнение. И това ми се струва, че е потенциал и гаранция за бъдещето, което благодарение на медиите, главно на БНР, отчасти и на БНТ, достига до кръг слушатели и зрители, които ние дори не познаваме. Само това е достатъчно, за да губи човек енергия, време, средства, за да поддържа този стар столичен културен форум. За мен акцентите в програмата са произведения, които въобще не познаваме, които носят друго звуково обяснение за света. Това са премиерите на Джон Тавенър, който живееше в Лондон, а се занимаваше с православната постройка на музиката. Пристига и звезден квартет с международен проект, заедно с Александър Сомов (Клайди Саачи – цигулка, Александър Земцов – виола, Влорент Чифай и Сомов – виолончело). Това е и премиерата на Филип Глас, която ще направим със Софийски солисти и Димитър Буров(
цигулка) и хор „Полифония“. Мисля, че една малка сензация, за възпитанието на младите музиканти, ще бъде гостуването на Сибирския младежки симфоничен оркестър. Но най-значимото за мен е, че този път постигнахме сътрудничество, за което отдавна жадувам - да работим заедно с НДК, НМА „П. Владигеров“, НБУ,и Националното радио.

Директорът на Софийска филхармония Виктор Стоянов със своята гледна точка за фестивала:

Това е събитие, което има своите корени. Всички почитатели на класическата музика го познават, имат му доверие, но тази година различното е следното: решихме да дадем сигнал на цялата музикална и културна гилдия, че заедно можем повече. Затова софийска филхармония, Софийски музикални седмици, МК, Софийска община, решиха да обединят усилия, за да може почитателите на класическата музика да не са разкъсани в избора си между различни прояви. И се надявам, че това ще продължи и през годините напред, защото на нашата гилдия й трябва обединение, а не разединение!

Д-р Момчил Георгиев – програмен координатор на „Софийски музикални седмици“, допълва многожанровата музикална картина на фестивала.

27 концерта и още 12 съпътстващи прояви, в които има още 2 концерта в официалната програма, не може да се направи без партньори. Унгарският културен институт, Екатеринбургския оркестър и благодарение на НБУ, всяка година обогатяваме програмата си с прекрасни солисти и преподаватели в майсторски класове. Програмата ни е мост между български и чужди изпълнители и тази година дава възможност да се съчетаят Лия Петрова (цигулка) с Уралския оркестър, Ангел Станков (цигулка) с Василий Лобанов (пиано), Александър Сомов (виолончело) с Александър Земцов (виола), който вече е звезда и в България, не само по света, Клайди Саачи (цигулка), и ред други музиканти. Знаменателни ще бъдат няколко камерни концерта: Стойка Миланова и Людмил Ангелов и Ангел Станков и Василий Лобанов – ученик на Св. Рихтер и на Алфред Шнитке, и ние имаме щастието да го имаме на нашия фестивал, благодарение на проф. Станков.

Сред честванията на фестивала е и 110-годишнината от рождението на големия руски композитор Дмитрий Шостакович.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Средновековни църкви отварят врати за музикалния фестивал Arbanassi Summer Music

За четиринайсета година камерна музика ще звучи в средновековните църкви-музеи “Св. Архангели Михаил и Гавраил” и “Св. Георги” в архитектурния резерват Арбанаси. От днес до 12 юли сред прекрасната акустика на храмовете музиканти от Белгия,..

публикувано на 07.07.24 в 06:00

"Направен за мен" – заявка за летен хит на Елия Тодорова

" Направен за мен " е третият авторски сингъл на младата и талантлива певица Елия Тодорова, а самата тя го определя като най-динамичния в репертоара си. Успешните два проекта – " Облак " и " Малини "  ѝ донесоха популярност като солова..

публикувано на 05.07.24 в 10:15

Летните вечери в София стават още по-романтични – започва A to JazZ

Едно от най-очакваните културни събития в лятна София започва днес. За 13-а година фестивалът A to JazZ ще преобрази Южния парк 2 в споделена, творческа и екосъобразна културна градска сцена. Меломаните в столичния град ще бъдат..

публикувано на 04.07.24 в 05:15