Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напусна ни Бисер Киров – една от легендите на българска музикална сцена

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Богатата творческа и изпълнителска кариера на Бисер Киров е изпъстрена с концертни изяви над половин век. Той е един от най-обичаните популярни певци и музиканти, оставил следа в естрадната музика на Източна Европа. Работил с десетки имена от българската и световна музикална сцена, отдал изцяло живота си на музиката, той ще остане в сърцата на хората с песни като: „Юноша”, „Вечерница ти пак бъди”, „Събота срещу неделя”, „Гълъби от София”, „Молитва”, „Голямата къща”, „Елегия” и стотици близки до българското светоусещане и музикални традиции произведения. Бисер Киров е творил с едни от най-големите български поети и композитори. Негови партньори на сцената са били: Георги Минчев, Йорданка Христова, Карел Гот, Дийн Рийд, Удо Юргенс, Дъсти Уест, Елена Бърк, Рой Орбисън, Алла Пугачова, Рой Кларк, Дагмар Фредерик, Дон Уилямс, Йосиф Кобзон, Чеслав Ниемен, София Ротару и много други.

Професионалната му кариера на вокален изпълнител започва с оркестър „Балкантон” през 1967 година. Има над 4500 концерта в Европа, Америка, Азия и Африка. Четири сезона е бил солист във „Фридрихщадтпаласт”, Берлин. Осемнадесет години е най-популярният певец-чужденец в бившата ГДР. Като композитор има записани над 300 свои песни на български, руски, немски, чешки, полски, испански и др. езици. Има богата дискография с общ тираж над 7 милиона екземпляра. Записал е повече от 700 песни на български, руски, испански, немски и английски композитори. Носител е на безбройни награди и отличия.

Последните години певецът живееше в Русия. В периода 2006-2010 г. изпълнява длъжността съветник по културата при посолството на Република България в Москва.

Музикалната общественост на България загуби един голям творец. Поклон пред паметта му!







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хорове от България, Сърбия и Ангола ще огласят черноморския град Балчик

22 хорови състава от България, Сърбия и Ангола се включват в тазгодишното издание на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци" в  град Балчик от 12 до 16 юни. Освен в четирите фестивални вечери, по време на гостуването си в Белия град..

публикувано на 12.06.24 в 07:35

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05