Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Пийте кафето в хрупкава чаша и уискито със стил, благодарение на идеите на млади българи

БНР Новини

Cupffee е вафлена чаша за кафе, произведена от натурални продукти, която щади околната среда. Автори на идеята и реализацията на проекта са Мирослав Запрянов и Младен Джаузов, който разказва за предназначението на Cupffee:

Cupffee комбинира два продукта в себе си – чашата и храната. Основната цел е да служи като чаша, за да намалее употребата на чашите за еднократна употреба, тъй като те са голям бич за природата. Най-лоши са стиропорните, които не се разпадат около 500 години. Полиетиленовите, стиропорните  и дори хартиените чаши се произвеждат от нефт и отпадъчните му продукти, като природен газ. При производството на хартиените чаши се използва и дървен пулп, което ги прави още по-неекологични. На ден по света се пият страшно много кафета и тенденцията е 1/3 да са в чаши за еднократна употреба, заради забързаното ежедневие. С Cupffee нашата цел е да намалим поне една малка част от тях за начало, а бъдещето ще покаже какво ще се случи.

Cupffee остава хрупкава и вкусна дори 60 минути след наливане на гореща течност в нея. Интерес към проекта проявяват и от чужбина – екипът вече има запитвания за представителства от почти всички точки на света и предявени желания за инвестиции. Новината за Cupffee предизвика голям интерес у нас, което довежда до работа в посока вдигане на мощностите. На въпроса кога хрупкавата чашка ще бъде пусната на пазара, Мирослав отговори:

През март 2017-а потребителите в Пловдив ще могат първи да се насладят на продукта. До месец-два след това планираме да задоволим пазара в цяла България. За чуждия пазар ще трябва да мине повече време, защото са нужни доста инвестиции.

Друг българин – Трифон Михайлов, създава WooWhiskey – първия личен аксесоар за уиски в света. Подробностите за него разказва създателят му:

Липсваше ми почукването на ледчетата в чашата (хубавото уиски се пие без лед), но не исках да развалям автентичния вкус на любимото ми питие. Затова една вечер отидох в работилницата и си направих няколко дъбови кубчета, които обработих по различни начини, докато не стигнах до перфектната комбинация. Технологията ще запазя в тайна. Благодарение на специфичната термична обработка, на кубчета WooWhiskey са необходими само пет минути, за да подчертаят дъбовия аромат на уискито в чашата ви. Това спомага и за многократното им използване за дълъг период от време. Те не променят вкуса или аромата, а помагат на уискито да е такова, каквото трябва да бъде.

Мотото на марката е „Сложи бъчвата в уискито, а не уискито в бъчвата”, като отзивите за WooWhisky до момента са само положителни:

Хората трудно се осмеляват, защото се притесняват да не си развалят хубавото уиски, но всеки, който ги е пробвал ги препоръчва горещо на приятелите си. Най-много се купуват от доволни клиенти за подарък на техни приятели и познати. Отскоро предлагаме и персонализиране на кубчетата с гравирането на инициали на една от страните им, което ги прави перфектния личен подарък. WooWhiskey ще промени света на уискито завинаги! Всеки, който е пробвал – знае защо!

Кубчетата WooWhiskey могат да се закупят от официалната страница на продукта




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Илияна Йотова

Вицепрезидентът стана доктор хонорис кауза на Великотърновския университет

Академичният съвет реши да удостои вицепрезидента Илияна Йотова със званието почетен доктор на Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий", съобщиха от висшето училище. Предложението е на Инициативен комитет с председател проф. Николай..

публикувано на 18.03.25 в 11:33

Стотици доброволци дават кръв за пострадалите от трагедията в Кочани

Шестима жители на град Кочани от Северна Македония пътуват към болница "Пирогов" в София, за да дадат кръв. Те са с рядката кръвна група А, отрицателен резус - фактор, която е спешно необходима за един от пациентите в тежко състояние, приет в..

публикувано на 18.03.25 в 10:45

За 6 години в България са дошли над 108 000 работници от 64 страни извън ЕС

Вносът на работна ръка от държави извън ЕС е рекорден, но не покрива нуждите на бизнеса. От началото на годината само за сезонна заетост са регистрирани 4202 граждани на трети държави. Това е с 40% от регистрираната сезонна заетост за цялата..

публикувано на 18.03.25 в 09:32