Димяща купичка с най-българската вкусотия ще събере на празник в Родопите любителите на смилянския боб. И дори да надойдат гости от цялата страна, за всекиго ще има порция от топящия се на небцето специалитет с дъх на джоджен и горещо масло.
Топовен гръм ще открие на 19 октомври Празника на смилянския фасул в едноименното село, разположено на двата бряга на река Арда. В духа на празненството салютът ще бъде даден от автентично оръдие – „Фасулено топче”. То е реплика на легендарното „Черешово топче” – малко оръдие от черешово дърво, изобретено от борците за свобода на България през 1876.
Наричаме топчето „фасулено” не защото гърми с фасул, а заради двете „бобени зърна“ вместо колела – разказва Илия Годев, секретар на местното читалище „Проф. Асен Златаров”. − Ние си имаме вече отработена традиция и специален човек, който подготвя взрива, тъй като се стреля с барут. Фасуленото топче се изнася на ръце на площадката пред читалището, където се разполага откритата сцена, запалва се и така се дава началото на празника.
Празникът на смилянския фасул се провежда всяка година към края на октомври, когато жителите на селото вече са прибрали реколтата си. Тогава те могат с отпусната душа да се повеселят и да вкусят от продуктите, отгледани с техните ръце. На тържеството ще бъде представено изложение на производителите. Те ще се състезават за най-атрактивно аранжиран щанд − не само със смилянски боб, но и с характерните за района мед, сушени билки, картофи, млечни изделия, мариновани продукти от диворастящи гъби.
Предвидена е също така музикално-хумористична програма с участието на гости и местни състави към читалището, училището и детската градина. И още: планинско бягане „Смилянски фасул”, „Игри на фасула” и конкурс за пано, в който децата ще изложат своите рисунки от зърната на същия този фасул.
Имаме едно пано в етнографската сбирка „Смилянски фасул и родопски терлици”, което детето е направило от пяна – сложило е голяма тенджера с надпис „Марс” и е добавило „Храна за космонавти” – продължава разказа си Илия Годев, добавяйки с усмивка, че е спорно дали бобът е храна за космонавти или пък гориво за ракетни двигатели /поради отделянето на чревни газове, което иначе е доста здравословно – б.а./. – Срещат се много различни и уникални хрумвания, тъй като детското въображение няма граници. Разбира се, сложността на изработката нерядко пада върху семействата – родители, баби, дядовци, но хубавото на този конкурс е, че дава възможност на представителите на поколенията в една фамилия да прекарат време заедно, докато подготвят паното.
На тържеството си село Смилян очаква минимум 4 хиляди гости, колкото са дошли през миналата година. Тогава всички били нагостени с ястия, приготвени от общо 300 кг фасул. Разбира се, смилянчани и този път ще раздават курбан за здраве и боб чорба с неповторим вкус, подхранван от магията на празника.
Тази разновидност на фасула се отличава с по-високо съдържание на растителни протеини, а като вкусови качества − с плътност и масленост на структурата на зърното, вместо с обичайната сипкавост, характерна за другите видове боб – обяснява Илия Годев. – Продуктът се отглежда изключително в домакинствата, а не като индустриална култура. Всяко семейство в селото си засажда боб предимно за собствени нужди, въпреки че с повишаването на пазарния интерес вече имаме и по-големи площи. Най-голямата от тях е 2,5 декара фасул.
За да разкрие душата си, на смилянския боб му трябват само две неща – джоджен и разтопено масло, което се прибавя в последния момент. Ако не вярвате, отскочете на празника в село Смилян, за да опитате от виртуозно сготвената боб чорба, а пък ако ви провърви – и да научите други тайни за съвършеното приготвяне на най-българското ястие.
Снимки: личен архив
Търговска мисия за представяне на българската хранително-вкусова промишленост на южнокорейския пазар се проведе от 19 до 23 ноември в Сеул, съобщават от дипломатическата ни мисия в Корея. Родното ни производство беше представено с вина,..
Борислав Сарафов отговаря на всички изисквания и има качества да бъде избран за главен прокурор. С тази позиция излязоха комисиите по атестирането и конкурсите и по професионална етика към Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет,..
Романът “Времеубежище” на Георги Господинов и книгата “След Европа”, в която политологът Иван Кръстев поставя въпросите как бежанската криза променя европейските общества и защо гражданите изпитват толкова силна неприязън и недоверие към..
Във Велинград се събраха хора от цялата страна на протест в подкрепа на фермери, чиито стада са застрашени от евтаназия. Недоволството е предизвикано от..
Стенопис, посветен на 20-годишнината от приемането на България в НАТО, ще бъде открит днес в Перник. На събитието ще присъстват посланиците на..
В "България днес" на 29 ноември се спираме събитията с балкански адрес от изминалата седмица, събрани в традиционния ни петъчен информационен обзор "По..