Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посланикът на Албания Доника Ходжа пред Радио България:

В този момент и най-малкото дарение е от значение за Албания

Приключи първата фаза на издирване и спасяване на хора под рухналите сгради след опустошителното земетресение с магнитуд 6,4 степен по скалата на Рихтер, което разлюля Албания на 26 ноември. 

Равносметката е трагична– каза пред микрофона на Радио България посланикът на Албания в България Доника Ходжа и обясни, че освен жертвите, чиито брой достигна 51 души, „около 900 са получили първа помощ в болниците, 45 души са спасени при издирвателните операции и са извадени от развалините с помощта на държавите, които са до нас и се отзоваха, дори без да искаме тяхната помощ. Повече от 1 200 къщи са напълно разрушени, много блокове са с напукани стени и хората се страхуват да се върнат в тях. На практика около 5 200 души остават на улицата и в момента се намират по палатки, като все още сме на етап установяване на щетите“.

Седмица след най-силния трус бизнесът е парализиран, хората не се явяват на работа. Много са жителите на най-засегнатите райони около град Дуръс и столицата Тирана, които са напуснали домовете си и в момента се намират при свои близки в други части на страната.

„Албанците са в паника. Земетресението на 26 ноември беше последвано от повече от хиляда вторични труса с магнитуд между 1,9 и 5,2 степен по скалата на Рихтер и страхът им е разбираем“ – обясни посланик Ходжа. „Въпреки, че специалистите успокояват, че може би пикът е отминал, трусовете са опасни и за вече повредените сгради, които могат да станат напълно негодни за живеене“.

На терен е вече голям екип от около 50 психолози от Косово, които помагат на своите местни колеги при справянето с последствията за по-бързото връщане на хората към нормалния ритъм на живот. Следващото предизвикателство пред страната е установяването на щетите и най-вече на опасните сгради, които да бъдат съборени или ако е възможно – спешно ремонтирани. Тук има нужда от международна подкрепа,  очаква се пристигането на специалисти – инженери и архитекти от Италия и САЩ. Молба за такава помощ е отправена и към България.

Българското правителство ни помогна още в първия момент – получихме 200 хиляди лева от МВнР“ – обясни посланикът, като спомена и хуманитарната помощ изпратена от МВР и Българския червен кръст с палатки, одеяла, чаршафи, хигиенни комплекти за най-спешните първоначални нужди. Освен това няколко фондации, макар и със скромни суми по обявените банкови сметки, подпомогнаха нашата дарителска кампания. В този момент и най-малкото дарение е от значение за Албания и за албанците. Искам да благодаря за жеста на едно българско семейство, което живее във Франция и предложи своя дом в България, за да бъде настанено там някое от пострадалите семейства. Това са малки жестове, които показват много“.

В този момент най-важното, от което албанският народ има нужда е проявата на солидарност, тъй като щетите са толкова големи, че страната не е в състояние да се справи сама с последствията. 

„Както казах, щетите са апокалиптични. Това е истинска катастрофа за страната ни и не можем да се справим сами. Разбрахме го още в първите часове след земетресението. Затова молим за помощ всички приятелски страни – съседите, ЕС, всички които могат да ни помогнат“.


И не само към държавите  е отправен апелът. Дарителската кампания е отворена за всеки, който има възможност със собствени средства да подпомогне възстановяването, което несъмнено ще отнеме години.

Снимки: dosja.al  и Посолство на Република Албания в България




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

ВАС отказа да се произнесе по две жалби на ДПС срещу решения на ЦИК

Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане две жалби на политическа партия "Движение за права и свободи" срещу решения на Централната избирателна комисия (ЦИК) за регистрация, съобщиха от пресцентъра на съда. Едната жалба е срещу..

публикувано на 17.09.24 в 08:51

В Скопие продължават да обсъждат неофициалната визита на Силяновска в София

Българският посланик в Северна Македония Желязко Радуков отказа да приеме протестната нота за липсата на македонското знаме на срещата между президентите на България и Северна Македония, заявиха от македонското външно министерство. Дипломатическото..

публикувано на 17.09.24 в 08:46

Фестивал на изкуствата, в който и публиката е участник, се открива в София

"Аз съм София“ - така се казва новият градски фестивал на изкуствата и емоциите, който ще се проведе от 17 до 23 септември в пространството пред НДК в центъра на българската столица. Той е част от програмата "София празнува 17 септември", посветена на..

публикувано на 17.09.24 в 07:25