Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Панаир на солта в Бургас ще забавлява малки и големи през уикенда

Снимка: Спас Узунов, БФБ

С добре познатите, но и с неочакваните приложения на солта в кухнята ще се запознаят посетителите на Панаира на солта. Своеобразният летен фестивал ще се състои на 7 и 8 август в морската градина на град Бургас.

Организаторите обещават много музика, добро настроени, вкусна храна и напитки. Идеята е да се популяризират различните лица на жизненоважния продукт.

Той се извлича от близкото Атанасовско езеро, превърнато в началото на ХХ век в промишлена зона за солодобив.



Посетителите на панаира ще научат любопитни подробности за всички видове сол от езерото и ще могат да се сдобият с нестандартни сувенири, свързани с нея.

През двата почивни дни за малчуганите са предвидени занимания със сол. Ще има и дегустация на различни видове сол, както и прожекции на филми с кулинарна тематика.

За късния следобед на съботния ден е планирана кулинарна работилница. Участниците в нея ще усвояват нестандартните приложения на солта в кухнята, като например как с нейна помощ да съхраняват успешно храната си и да ѝ придават интересни  вкусове. Водещ на работилницата ще бъде кулинарни експерт. Нейната страст е да комбинира солта в необичайни рецепти, които носят наслада за небцето и използват храната пълноценно.

Солен карамел, фурми с ядки, шоколад със солни кристали, сух домашен зеленчуков бульон, чеснова паста, босилеково песто , бърза туршия със сезонни зеленчуци и други рецепти ще усвояват участниците в ателието „Солта“.

Идеята е да се насочи общественото внимание към проблема с хранителните отпадъци, както и към екологичните последствия от увеличаването им през последните години. Проектът се изпълнява от Фондация Биоселена и е съфинансиран от Европейския съюз.

Редактор: Венета Николова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мистичната българска пустиня - Побитите камъни са обвеяни в загадки

Те радват окото, сбъдват желания и лекуват. Хиляди пясъчни колони, малки и големи, наподобяващи хора, растения или митични животни, са осеяли обширна територия от 50 кв. км в околностите на град Варна. Произходът им до ден днешен не е напълно..

публикувано на 05.09.24 в 09:20

Пътувай бавно, почивай активно или как селският туризъм у нас навлезе в нова фаза

Стари български села с уютни къщи за гости, тишина, разходки сред природата и вкусна домашна храна. Селският туризъм се превръща в предпочитан форма на отдих, особено сред семейства и млади хора, които избират природосъобразния начин на..

публикувано на 27.08.24 в 10:15

Когато небцето пътешества във времето – кулинарните турове все по-популярни сред младите у нас

Казват, че за да опознаеш дадено място, трябва не само да го видиш с очите си, но и да го вкусиш с небцето си . Всяко българско село, всеки град или регион си има своя специфичен дъх и аромат. Един от начините да ги опознаете са кулинарните маршрути,..

публикувано на 16.08.24 в 09:25