Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туристическите пътувания на българите намаляват

Туристите се завръщат в музеите на Велико Търново

Снимка: БНР - архив

През второто тримесечие на годината 447.2 хиляди българи са пътували към туристически дестинации, съобщи БТА. Едва 6.8 % от тях са пътували в чужбина, докато 92.7% само в България, а 0.5 % са пътували както в страната, така и в чужбина. В сравнение със същото тримесечие на 2019 г., общият брой на пътувалите над 15-годишна възраст намалява с 63.3 %. През второто тримесечие на 2020 г. най-много са пътували сънародниците ни на възраст 25 - 44 години, или 45.3 на сто от всички пътували хора. Като цяло във всички възрастови групи преобладават пътуванията, осъществени в страната. 

Като потвърждение на факта, че българинът залага на пътувания в рамките на България идва и информацията от старопрестолната ни столица. Туристите се завръщат на Царевец и в музеите на Велико Търново въпреки пандемията от Covid-19, съобщава БТА като се позовава на информация от пресцентъра на Регионалния исторически музей. 



Според данните за месец юли, посетителите на архитектурно-музейните резервати на открито и закрито в града са били 18801. Отчита се, че влиянието на пандемията, засегнала всички туристически градове и държави в глобален мащаб, се усеща и във Велико Търново, защото през месец юли на 2019-а година туристите са били близо 4 пъти повече спрямо настоящата година.

Като положителна тенденция от музея отчитат, че само през миналия месец на настоящата година посетители на музейните обекти в Старата столица са били колкото през цялото предходно тримесечие. За да удължи престоя на гостите на Велико Търново, от началото на юли до края на септември Общината и Общинската агенция по туризъм "Царевград Търнов" предлагат всяка събота вечер безплатно излъчване на аудио-визуалната програма "Царевград Търнов - звук и светлина". Крепостите "Царевец" и "Трапезица", както и римският град Никополис ад Иструм, работят с удължено работно време през целия активен сезон.




Снимки: БНР -архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Зелник, скроб, пълнозърнести пици и боза – кюстендилските села като атрактивни гастро дестинации

Селският туризъм върви ръка за ръка с опознаване на кулинарията на дадено място. А районът на Кюстендил е златна мина в това отношение. Затова гастро туровете в тази част на България набират все по-широка популярност. Туристите посещават малки ферми..

публикувано на 07.06.24 в 08:25

От лозето до бутилката – легендарният Мавруд като част от визитката на България

Маврудът е поезия в бутилка - така го определят ценителите на емблематичния нашенски сорт вино. Характерен за него е наситеният рубинен цвят, както и високите нива на танини и киселини. Аромати на горски плодове, шипков мармалад, землисти нотки, билки..

публикувано на 31.05.24 в 10:05

Мексикански туристи пристигат у нас за културни обиколки

Чартърни полети от Мексико до София ще се изпълняват на всеки две седмици до края на месец ноември 2024 г., съобщава bgtourism.bg. Преди дни самолет на български авиопревозвач с 320 мексикански туристи е кацнал на летище София. Оказва се, че това е..

публикувано на 26.05.24 в 10:35