Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празникът на „Габровския шоколад” в Етъра отново събра почитателите си

Пестил, произведен в шекерджийската работилница в Етнографския музей на открито „Етър“
Снимка: ЕМО

Традиционният празник на пестила, в Етнографския музей на открито „Етър“ край Габрово представя, в три последователни дни, различни кулинарни изкушения от сини сливи. Пестилът от сини сливи, известен като „Габровски шоколад“, е едно от най-известните сладки плодови изкушения, характерни за сезона, в централната част на България.

На празника, който се провежда от 2013-а година насам, туристите могат да видят рецептата на приготвянето му, да опитат от местните специалитети, както и да си закупят някои от тях.

Тази година за първи път се провежда и национален фолклорен конкурс „Обредна трапеза“ с участието на самодейни състави от различни краища на страната, които съживяват обичаи, свързани с храната и нейното значение за предците ни, предаде кореспондентката на БНР от Габрово.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България дава 100 хил. евро на СЗО в подкрепа на цивилното население в Газа

Министерският съвет одобри проект на споразумение за дарителство между Световната здравна организация и България за предоставяне на доброволна вноска в подкрепа на дейността на организацията в Ивицата Газа в размер на 100 хил. евро. Финансирането ще..

публикувано на 21.11.24 в 11:11

Форум в София събира умовете зад най-значимите иновации в българския бизнес

За четвърта година Forbes събира на една сцена умовете зад най-значимите иновации в българската индустрия. По време на събитието, което ще се проведе в Центъра за съвременни изкуства "Топлоцентрала" в София, ще бъдат обявени и победителите във Forbes..

обновено на 21.11.24 в 07:35
Шеф Даниеле Приори

Майстор-готвач от Италия и младежи с интелектуални затруднения ще сготвят заедно италиански обяд

На 21 нември от 10:00 часа италианският майстор-готвач Даниеле Приори, заедно с 10 млади хора с интелектуални затруднения ще приготви италиански обяд в Дневен център „Светове“ на Фондация „Светът на Мария“. Приори и младежите ще сготвят по неаполска..

публикувано на 21.11.24 в 07:40