Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Туршиено време е

Снимка: Ани Петрова

С настъпването на есента улиците в по-малките градчета и селцата на България започват да ухаят на печени чушки. Настава сезонът на туршиите и усърдните домакини се стараят да съхранят плодовете на лятото. Така на рафтовете в мазето се нареждат пъстри бурканчета с лютеница, мармалад от сливи и ябълки, царска туршия с камби, карфиол и моркови. 



Повече за тънкостите в приготвянето на туршии у нас и най-популярните рецепти, прочетете в  публикацията от колекцията на Радио България Българската кухня: Време за туршии.

Редактор: Елена Каркаланова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

99-и рожден ден чества Верка Сидерова - гласът на Добруджа

Верка Сидерова, златният глас на Добруджа и България, навършва 99 години. Певицата, чието изпълнение на „Лале ли си, зюмбюл ли си“ остава ненадминато и до днес, е родена на 26 април 1926 година в Добрич. „Всеки ден нещо се изменя и знаеш накъде..

публикувано на 26.04.25 в 12:28
Валери Петров (1920-2014)

105 години от рождението на рицаря на българското слово – Валери Петров

Навършиха се 105 години от рождението на акад. Валери Петров – поет, писател, сценарист, драматург и преводач. Роден на 22 април 1920 г. в София с рождено име Валери Нисим Меворах, той завършва медицина в Софийския университет. Известно време..

публикувано на 22.04.25 в 08:20

Цветница – с дъх на пролет и очакване на великото Възкресение

С дъх на пролет и очакване на великото Възкресение Христово, Цветница е сред най-обичаните празници в България . От ранна утрин хората изпълват храмовете, за почетат празника и да споделят радостта си молитвено на празничното богослужение. Освен..

публикувано на 13.04.25 в 06:30