Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Отдалечени, но по-близо“ на Десетия Софийски фестивал на науката

Снимка: БГНЕС

Кои са митовете и кои са истините в храненето? За играта на гени и как да остаряваме по-бавно? Какви са предизвикателствата пред изкуствения интелект? Какво общо имат физиката и музиката? Отговорите на тези и други любопитни научни въпроси ще се опита да даде десетото юбилейно издание на Софийския фестивал на науката (София Тех Парк, 26-27 септември).

Под мотото „Отдалечени, но по-близо“ и през тази година, въпреки Covid-19, на едно място се събират български и международни учени, за да представят чудесата на света, в който живеем. Посетителите ще разберат как можем да опазим планетата си, потребявайки по-малко, какво е бъдещето на медицината, какви са биологичните рискове и как да се подготвим за тях. Ще бъде дадена яснота по теми като големите катаклизми в Космоса, вулканите и замръзналите луни и дали можем да се превърнем в бипланетарни същества.

Ще бъдат отбелязани и значими научни годишнини: 100 години от рождението на Розалинд Франклин, Рей Бредбъри и Айзък Азимов, 90 години от откриването на планетата Плутон, 30 години от изстрелването на телескопа Хъбъл.

Софийският фестивал на науката е създаден през 2011 г. от Британския съвет и сдружението „Форум Демокрит“ и е под патронажа на Министерството на образованието и науката. Още с първото си издание печели голям брой почитатели и се превърна в място без граници между наука и култура.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Въвежда се пълна забрана за продажбата на енергиен прах

От Комисията за защита на потребителите разпоредиха незабавно изтегляне от пазара на два продукта, известни като енергиен сниф, които се вдишват през носа и са алтернатива на енергийните напитки. Продуктите са определени като сериозна заплаха за..

публикувано на 11.09.24 в 15:10

По консумация на хляб България е втора в света

В световната класация България заема второ място в света по консумация на хляб, а Турция е на първо място, съобщава БНТ като цитира турския новинарски сайт "Йенигюн". Според статистиката спомената от изданието, в Турция един човек изяжда близо 200..

публикувано на 11.09.24 в 12:07

Електронното заявление за гласуване извън България вече е активно

От 11 септември вече е активно електронното заявление за гласуване извън страната на предсрочните парламентарни избори на 27 октомври, съобщи БТА. То може да бъде попълнено онлайн до 24:00 ч. българско време, на 1 октомври. Срокът за..

публикувано на 11.09.24 в 10:54