Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската православна църква почита Света Анна

Снимка: архив

Българската православна църква отбелязва Зачатие на Света Анна. Светицата е сочена от традицията за майка на Дева Мария. Тя е покровителка на женското начало, на брака, семейството и майчинството.

В народния календар освен с майчинството, денят се свързва и с
нарастването на деня, тъй като по стар стил Анинден е бил отбелязван в най-краткия ден от годината (22 декември), след който денят започва да нараства "с по едно просено зърно". Ражда се нещо ново, нова светлина, ново време, Нова година, нов късмет. 

Имен ден празнуват Анна, Янка, Янко. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Градска естетика и поминък, свързан с морето – животът в древния град Анхиало, днешно Поморие

Курортните селища по Българското Черноморие могат условно да се разпределят в две категории – съвременни, забележителни със своите шумни и многоцветни улици, а във втората категория попадат достолепните пристанищни градове, с многовековна история,..

публикувано на 02.09.24 в 09:45

В миналото траханата е била защитa срещу глада, а днес – срещу загубата на памет

На 3 август 2024 г. на площада в село Пелевун, община Ивайловград, се провежда първият по рода си Празник на траханата в България. Събитието, свързано с родовата памет, кодирана в традиционната българска храна като дар от природата, е по идея на..

публикувано на 02.08.24 в 09:20
Снимка: Регионален етнографски музей - Пловдив

Регионалният етнографски музей в Пловдив помага за възраждането на древния занаят плъстене

Изделия, изработени от вълна, вдъхват усещането за вътрешен уют и топлина в посетителите на пловдивския Регионален етнографски музей, връщайки ги във времена, когато номадите прекосявали просторни територии със своите стада. И тъй като никъде не се..

публикувано на 13.07.24 в 10:25