Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравното неравенство - новото лице на бедността в България

Снимка: Facebook /КНСБ

Най-бедните 20% от населението в България са изправени пред по-голяма опасност спрямо най-богатите 20% по отношение на Covid-19,  категорични са Анализаторите от Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ. В тази опасност се включват основно, но не само медицинските рискове. По-бедните домакинства не могат да се грижат за здравето си пълноценно, често хората изпадат в придружаващи заболявания, което ги нарежда в по-рискова група. Те остават с по-ниско образование, а оттам и рискът да останат без работа е по-голям. Така се появяват и икономически предпоставки тази част от домакинствата да станат по-бедни отколкото са били преди кризата.

Разходите за здраве при домакинствата са непропорционално високи спрямо доходите им. Те водят до т.нар. "здравни неравенства", които са силно изразени при хората с доходи под линията на бедност, обясни пред БНР икономическият експерт на КНСБ Любослав Костов, позовавайки се на данни на НСИ.

Медицинката криза ще постави много предизвикателства пред хората и техните доходи. Това вече ясно се вижда - средно около 30% от доходите на хората през последните години са отивали за някакви разходи за здраве - лекарства, хоспитализация, прегледи при лекар, лечение. И това важи за хората със средни доходи за периода преди кризата. Ако погледнем българите с минимална заплата и минимална пенсия – проблемът е още по-сериозен - там процентът нараства между 50% и 118%. Това означава, че ако вземаш 300 лева пенсия и се разболееш, то за лекарства, лечение, болница, ти отиват 118% от нея“.

В тази ситуация хората с ниски доходи прибягват до тегленето на бързи или друг вид потребителски кредити, за да посрещнат своите непосредствени нужди по лечението. И това е било валидно за страната ни много преди коронавируса. В момента гражданите се запасяват с лекарства, провеждат се най-различни прегледи, тестове, а всичко това са високи разходи за едно българско домакинство. „Затова тези 30 % за медицински грижи на хората с умерени доходи вероятно догодина ще нараснат на 60-80 % от месечния им доход. А пък тези с ниски доходи ще прибягват до все повече кредити”. Често децата и близките на хората с най-ниски доходи им помагат с пари, за да оцеляват. Това, според Костов, ще е още един въпрос, пред който българското общество ще бъде изправено, а именно - да решава проблемите с неравенствата, породени и от здравната криза.

Данните за издръжката на живота за третото тримесечие на годината на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ показаха, че 2/ 3 от домакинствата в страната живеят с общ доход на едно лице под необходимите средства за издръжка. Групата на бедните се запазва на почти същите нива както предходното тримесечие, но в сравнение с декември 2019 г., нарастват с около 200 хиляди души. Според синдикалните експерти това се дължи от една страна на нарастването на размера на линията на бедност и разширяване на обхвата на домакинствата, но от друга - на факта, че пандемията засегна най-тежко именно най-бедното население. Коронавирусът изостря неравенствата тъй като ниско платените и нискоквалифицираните работници първи загубиха работата си по време на пандемията.

България така или иначе има проблем с неравенствата от години, но в момента заради пандемията нещата ще се влошат. И това ще се види през пролетта когато излязат и данните на Евростат. За мен това е много притеснително и е редно да се помисли за тези хора,на  които голяма част от доходът им отива за разходи за лечение”- посочи икономическият експерт на КНСБ Любослав Костов.

Снимки: Facebook /КНСБ, Любослав Костов, БТА

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Египетска компания ще преобрази емблематичния за София Централен универсален магазин

Египетската компания "Антика уърлд" ще представи днес архитектурен проект за реконструкцията на Централния универсален магазин в центъра на София. Компанията ще се захване с преобразяването и управлението на една от емблематичните за българската столица..

публикувано на 19.09.24 в 06:35

Откритие край Самоводене насочва към мястото на Търновската Света гора

Археолози откриха църква, част от манастира на свети Теодосий Търновски, край великотърновското с. Самоводене. Експедицията е ръководена от археолозите от Регионалния исторически музей-Велико Търново проф. Хитко Вачев и Илиян Петракиев. По своята..

публикувано на 18.09.24 в 13:51

След циклона "Борис" призоваха крайречните общини да се готвят за голяма вълна

Трябва да се действа превантивно и да се провери готовността за посрещане на бедствия. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев в началото на правителственото заседание.  "Европейският циклон, за наше щастие, подминава България към момента,..

публикувано на 18.09.24 в 11:57