Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Необичайно топлата зима задържа червеногушите гъски далеч от зимния им дом

Снимка: архив

Високите температури за сезона са причина световно застрашените червеногуши гъски все още да не се завръщат в обичайния им зимен дом - Шабленското и Дуранкулашкото езеро на северното ни крайбрежие. Това става ясно от последното координирано преброяване на птиците в Украйна, Румъния и България. При нормални зимни условия цялата световна популация на вида, която наброява около 50 000 птици, прекарва зимата във влажните зони на  Добруджа и може да се наблюдава в България и Румъния от ноември до март. Става дума за Branta ruficollis -  най-красивата дива гъска в Европа и Азия. Дължината на тялото й достига до 56 см, а размахът на крилете - до 135 см. Това е единствената гъска с ярко оперение, което я прави изключително атрактивна.

В последните дни на 2020 г., обаче бяха установени едва около 18 000 червеногуши гъски, като повечето са в Румъния. По поречието на Дунав - в района Свищов-Белене и във влажните зони край Бургас и в Приморска Добруджа, бяха преброени около 130 представители на редкия вид.

Една от птиците, маркирани със сателитни предаватели се казва Пантелей. В момента тя гнезди край водоем близо до Кълъраш, но ако застудее, може бързо да прелети до Приморска Добруджа, надява се Михаил Илиев от Българското дружество за защита на птиците, който е координатор по преброяването. Кръстници на Пантелей са децата от екоклуба в СУ "Асен Златаров" в Шабла.

Голямо ято от 6000 червеногуши гъски е засечено и северно от румънския град Констанца. За по-малко от два часа то може да стигне до Шабленско-Дуранкулашкия езерен комплекс, стига да завали сняг, смятат орнитолози.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Есенно море, ноември

Слънцето ще се покаже в четвъртък, но ще е хладно

През нощта  от запад на изток преваляванията от дъжд ще спират и облачността ще се разкъсва и намалява. В четвъртък , 11 септември, в Западна и Централна България ще бъде слънчево. В сутрешните часове в котловините видимостта ще е временно..

публикувано на 11.09.24 в 19:45

Въвежда се пълна забрана за продажбата на енергиен прах

От Комисията за защита на потребителите разпоредиха незабавно изтегляне от пазара на два продукта, известни като енергиен сниф, които се вдишват през носа и са алтернатива на енергийните напитки. Продуктите са определени като сериозна заплаха за..

публикувано на 11.09.24 в 15:10

По консумация на хляб България е втора в света

В световната класация България заема второ място в света по консумация на хляб, а Турция е на първо място, съобщава БНТ като цитира турския новинарски сайт "Йенигюн". Според статистиката спомената от изданието, в Турция един човек изяжда близо 200..

публикувано на 11.09.24 в 12:07