Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започнаха литературните маршрути из София

Снимка: архив

Третото издание на литературното пътешествие по емблематични за културата ни места в столичния град започна с разказ за двете най-големи български литературни списания отпреди повече от век – „Мисъл“ и неговия наследник „Златорог“. В ролята на гид в този маршрут влезе литературния историк и теоретик проф. Михаил Неделчев, а отправната му точка беше къщата на д-р Кръстьо Кръстев на ул.„Хан Аспарух“ 67. Тази година, на 31 май, се навършват 155 години от рождението на първия български професионален литературен критик, писател, преводач и общественик.

„Целта е хората да видят и оценят града по нов начин, да преживеят посвоему моменти от културната ни история“, обясни Тодора Радева – управител на фондация „Прочети София“,пред БНР- Радио София.

За първи път такива литературни разходки са организирани през 2018 г. Оттогава много хора проявяват интерес към българските класици и знаковите места в София, свързани с важни събития, с живота и творчеството им. Някои от местата не съществуват вече, но паметта за тях и писателите е жива, а литературните маршрути се радват на голям интерес, споделят организаторите им.

Съставил: Елена Каркалонова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

София през 70-те в уникални архивни кадри

Как е изглеждала София през 70-те години на миналия век? Отговор на този въпрос дава фотоизложбата "Спирка София ’70" с архивни снимки от известния български фотограф Панайот Бърнев. Експозицията ще отвори врати в столичната галерия Dot Sofia на 3..

публикувано на 01.09.24 в 08:25

С концерт на Васил Петров се открива 20-ият “Есенен салон на изкуствата” в Пловдив

“Есенният салон на изкуствата” – обединяващ музика, театър, танц, литература, изложби, ще се състои за двайсета поредна година в Пловдив. Откриването ще бъде тази вечер на Античния театър в Стария град с концерт “30 години в музиката” на Васил Петров...

публикувано на 01.09.24 в 07:00

"Аполония" празнува 40 години от създаването си

Броени години преди да усетим полъха на свободата, достигнал и до нас с рухването на Берлинската стена, музиканти, художници, писатели, театрали се изявяват за първи път на сцените на фестивала "Аполония" в Созопол. Известната по онова време с..

публикувано на 26.08.24 в 10:10