Орехът е сред най-разпространените дървесни видове на Балканите, вирее чудесно и в други страни на Европа, Азия, Северна и Южна Америка и т. н. В България, още в началото на пролетта, тези дървета се разлистват и не след дълго вече са отрупани с малки зелени плодчета. Ядките на ореха са богатите на белтъчини, мазнини, витамини, минерални соли, витамини. Имат голямо приложение в традиционните български ястия, в народната медицина, а олиото от орех се използва в козметиката, за профилактика на някои болести.
В българската традиционна култура откриваме много практики, свързани с ореха, с неговите листа, плодове и дървесина. Дървото се възпято в народните песни, споменава се в поверия и легенди, а листата и плодовете му са неизменна част от някои магически действия. За някои от тях ще научите от материала „Зелен се орех развива“ на Албена Безовска.
Всяка година на 14 февруари любовта разцъфтява с нова сила! Свети Валентин все повече се утвърждава в България като празник, който вдъхновява влюбените да споделят красиви моменти заедно. Традициите включват размяна на картички, подаръци и романтични..
На 2 февруари се навършват 103 години от рождението на неповторимата Стоянка Мутафова - любима актриса на поколения българи, един от символите на българския тетатър, телевизията и киното. Родена е на 2 февруари 1922 г. в София в семейството на..
С парламентарна декларация по повод 1 февруари – Ден на почит към жертвите на комунизма, "Продължаваме промяната-Демократична България" почете паметта на жертвите нарежима. В текста се припомня, че преди 80 години, на 1 февруари 1945 г., Народният..