Орехът е сред най-разпространените дървесни видове на Балканите, вирее чудесно и в други страни на Европа, Азия, Северна и Южна Америка и т. н. В България, още в началото на пролетта, тези дървета се разлистват и не след дълго вече са отрупани с малки зелени плодчета. Ядките на ореха са богатите на белтъчини, мазнини, витамини, минерални соли, витамини. Имат голямо приложение в традиционните български ястия, в народната медицина, а олиото от орех се използва в козметиката, за профилактика на някои болести.
В българската традиционна култура откриваме много практики, свързани с ореха, с неговите листа, плодове и дървесина. Дървото се възпято в народните песни, споменава се в поверия и легенди, а листата и плодовете му са неизменна част от някои магически действия. За някои от тях ще научите от материала „Зелен се орех развива“ на Албена Безовска.
Българската православна църква днес почита паметта на Свети Йоан Кръстител, наричан още Предтеча, защото подготвял хората за идването на Спасителя. Денят, посветен на св. Йоан, известен у нас като Ивановден, е веднага след празника Богоявление ,..
Навършиха се 21 години от атаката с камион-бомба на база "Индия" в град Кербала, при която загинаха 5-ма военни от първия български контингент в Ирак. Приключи българското военно участие в Ирак В Карлово военни от 61-ва механизирана бригада..
На 16 ноември 1878 г. е роден Михайло Парашчук – украинският скулптор, създал архитектурни елементи от украсата на някои от най-импозантните сгради в българската столица. Пътят му тръгва от село Варваринци (тогава в пределите на Австро-Унгарската..