Сухото лято и дъждовната пролет осигуриха на лозарите хубаво грозде, което скоро ще е в бъчвите, но ценителите на виното ще трябва да почакат, защото на пазара то ще се появи едва през пролетта на следващата година, а за червените сортове ще трябва и още малко търпение.

„За наша радост българинът не спря да пие вино, въпреки кризата – той просто се насочи към малко по-ниски ценови класове. Виното в кутии се продава много добре“ – казва Йордан Чорбаджийски, председател на Националната лозаро-винарска камара:
„Има намаление на продажбите в по-високите ценови класове – между 15 и 25 лв., но се надявам с отминаването на пандемията това да се нормализира и тези вина да се задържат на трапезата. По наши наблюдения засега най-търсен е средният клас вино, с цена на производител 7-8 лв.и съответно от рафта в магазина – 10лв. Търсят се най-вече „Мерло“ и „Каберне“ – от червените сортове, от белите – „Совиньон блан“, доста голям интерес предизвиква и розето.

Интересът към тези вина е както на вътрешния, така и на външния пазар. Прибирането на гроздето за вино е цяло изкуство – продължава Йордан Чорбаджийски. – У нас има перфектни агрономи и технолози в този бранш. Сега те са на полето, следят гроздето за захарност и когато кажат, че е готово за бране, тогава се влиза и се обира реколтата. На база качеството на гроздето, то се насочва да бъде за вино, за ракия, за направа на бренди и т.н. Благодарение на нашите специалисти-технолози, България прави едни от най-хубавите вина в света.“
От съсловната организация на винопроизводителите се надяват да не се повтори кризата от миналата година, когато не малка част от избите имаха 80- 90% спад в продажбите. Те снабдяват ресторанти и хотели, а тъкмо в този сектор работата замря заради анти ковид мерките. Прогнозират, че 2021 година ще бъде критична за бизнеса.
„Надявам се да няма ново затваряне и също ми се иска българинът да узрее и да започне масово да се ваксинира, за да можем да се върнем към нормалността. Колкото по-бързо стане това, толкова по-добре, защото икономиката трябва да работи и да има работа за всички. Недопустимо е да останат още хора без работа и то при такава висока инфлация. Гроздето тази година е по-скъпо с 30 % от миналогодишното и това ще окаже влияние върху вината и алкохолните напитки. По-притеснителното е това, което се случва с цената на електроенергията, с газа, защото увеличението на цената на енергоносителите е тройно и всеки производител трябва да си калкулира цената така, че да не фалира.“

Цената на гроздето расте, въпреки високите добиви тази година. „Реколтата от грозде тази година е по-добра от всяка друга досега. Добиваме по 600 до 900 килограма от декар, в зависимост от сорта грозде“, потвърждава технологът на винарната в с. Генерал Кантарджиево Тихомир Трифонов пред БНР-Варна. Обяснява, че от един килограм грозде може да се получи най-много 550-600 милилитра вино, но, макар и с много добра реколта, една бутикова млада изба като тяхната, трудно може да се наложи на свръхконкурентния пазар на вино. Винарната в Генерал Кантарджиево произвежда около 200 хиляди бутилки годишно, асортиментът им включва 12 вина – продукция ориентирана само за вътрешния пазар. Имат и единични заявки от чужбина, основно от гости на избата, които са харесали местните вина и си поръчват два-три кашона или по-големи количества за домашна употреба. Според Тихомир Трифонов, такава е равносметката на повечето малки изби в България, които отглеждат собствени лозови насаждения и с много труд и внимание правят вино с хубав вкус и високо качество. А като потвърждение на отличната оценка, която родните винопроизводители получават от експертите в световен мащаб, дойде и новината, че България ще бъде първата държава, в която ще се открие изнесен офис на Международната организация по лозата и виното (ОIV).
Охранителни камери заснеха мечка в жилищен квартал на град Карлово преди дни. Хищникът е сляз ъл до къщите в северната част на града и се е разхождал невъзмутимо по улиците , докато не е бил подплашен от преминаващ автомобил. След сигнали на..
Седемнадесетият пореден празник на младото вино в Пловдив беше открит официално на 21 ноември . Виненият маратон, който ще продължи през целия уикенд обещава незабравимо кулинарно и културно пътешествие сред автентичната атмосфера на Стария град..
Дни на турската култура ще се проведат на 22 и 23 ноември в Културен център "Двореца" в Балчик. Събитието под мотото "Посоки Турция" се осъществява с участието на културни институции от страната. Сред участниците са Народно читалище "Мевляна – 2012",..
Сътрудничеството между български и китайски учени беше обсъдено днес в София на форум от представители на Българската академия на науките, правителството,..
Във вторник минималните температури ще са от 0 до 5°, по-високи по Черноморието – между 8 и 11°, в София ще е около 2°. През деня над Югозападна и..
Филмът Made in EU на режисьора Стефан Командарев спечели Голямата награда на публиката на 63-тия филмов фестивал в Хихон в Испания. Лентата триумфира в..