България е единствената държава от ЕС, която попадна в класацията на международния форум „Gelato World Heritage” в Рим, организиран за трети път от Италианската асоциация на майсторите джелатиери (Associazione Italiana Gelatieri). В престижната селекция от нови вкусове се открои сладолед с българско кисело мляко, произведен в биоферма край китното подбалканско село Розино. Нашенският продукт отнесе специалната награда от Академията за занаятчийско джелато „Алберто Пика“ (L’Accademia del Gelato Artigianale Alberto Pica), кръстена на „краля на джелатото“.
Участниците в надпреварата били поканени да представят сладолед, съдържащ традиционни местни съставки и да презентират своята държава. “Наградата ни бе дадена след няколкомесечен мониторинг на дейността ни. Тя се присъжда за цялостното ни представяне, както и за прозрачност на работата, свързана с технологията и използваните в сладоледа съставки“- каза Мирела Янакиева - мениджър „Бизнес развитие“ на биофермата и добави:
За изготвянето на въпросния биволски йогурт е използвана традиционната нашенска технология на базата на ферментация с уникаления Lactobacillus Bulgaricus, съдържащ безспорни здравословни и лечебни свойства. Сладоледът от село Розино предизвикал истински фурор не само заради вкусовите си особености, но също с визията и … посланието си. „Не случайно добавихме дива горска боровинка в сладоледа“- обяснява Мирела Янакиева:
„Тя е събрана до стар римски път край фермата. По него е минавал владетелят на хуните Атила на път за Рим, за да го покори. Така че ние вметнахме символика в нашия продукт, като представихме древната историческа връзка, свързваща Италия с България. Затова кръстихме вкуса на джелатото „Атила“. За разкош, отгоре го поляхме с бял шоколад, който оцветихме в зелено с естествени продукти и по този начин представихме биоразнообразието, характерно за нашата ферма и за целия регион.“
Освен че са се опитали да възпроизведат цветовете на родния трибагреник, авторите на сладолед с вкус „Атила“ отправят сериозно послание: „Искаме хората да се замислят какви съкровища оставят за новите поколения. Дали и те ще могат да се насладят на биволско мляко от щастливи биволици и да опитат истинска дива горска боровинка?“, казва Мирела Янакиева.
В биофермата край село Розино свободно пасат 70 щастливи бивола, достойни представители на порода българска Мурра (Bulgarian Murrah Buffalo). Компания им правят 70 крави от порода Джерсей (Jersey), която е с нисък млекодобив, но пък млякото й е с много висока масленост. И понеже фермата се намира в сърцето на Розовата долина, там се отглежда и известната българска маслодайна роза Дамасцена. Преди две години технолозите й събрали овациите на чужденците със своя разработка на джелато въз основа на българска роза. „Получихме много запитвания, особено от италианците, за нашите рецепти и технологии и така успяхме да наложим българската роза под още една форма “- не скрива гордостта си Мирела Янакиева.
Снимки: предоставени от биофермата
За безопасността на пътя не е достатъчна само промяна на закона, мерките трябва да бъдат много повече, каза пред журналисти председателят на Народното събрание Наталия Киселова, която присъства на тържеството за Цветница в Ловеч. " Административни..
Отношенията между България и Турция, които са приятелски, партньорски и които с десетилетия изграждаме устойчиво, са гаранция за опазването на националните, но и на външните европейски граници по начин, който е пример за Европа. Това заяви..
Един от най-големите товарни кораби в света за първи път акостира в „Пристанище Варна“ и достави 58 000 т. рапица, предаде БГНЕС. Товарът е от Канадаи и ще се рафинира в страната. Доставката се прави заради липсата на суровина и ограниченията за..
В брой 47 на предаването слушайте: Западно- и средноевропейският митрополит Антоний за работата сред българските общности зад граница и..
С премиера Росен Желязков обсъдихме плана на ЕС за нова стратегия за Черно море, която Еврокомисията ще представи скоро. Това съобщи комисарят по..
Млади изследователи постигнаха впечатляващо научно откритие в областта на клетъчната биология. Български екип публикува научна статия, в която проследява..