Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зимна приказка за кукери, чауши и как традицията се предава от баща на дъщеря

Снимка: Иво Данчев

Те са облечени в истински животински кожи, тежащи около 30-40 кг, окичени са целите с рога и всякакви многоцветни висулки. Понякога се крият зад хищнически маски, друг път показват лицата си, обвеяни от вятъра, набраздени от слънцето. Всички те са заснети в тяхното ежедневие, в естествената им среда сред природата – горе, в планината. Това са хората, които пазят традициите на маскарадните обичаи, героите на Иво Данчев. „През последните три години аз съм абсолютно обсебен от темата за маските и за кукерите“ – казва фотографът, който не спира да обикаля България в търсене на колоритни персонажи за проекта си „Пазители“.

„Самият аз съм силно повлиян от приказки, от легенди и митове. Това са едни от любимите ми книги още от детство. Затова се стремя да пресъздам приказно усещане, сякаш тези герои са част от приказка, а снимките ми са от един мистичен свят. Кукери и сурвакари, скрити зад маски и костюми, прекрачват прага ни и се превръщат в посредници между нашия свят и мистичния свят на духовете, осигурявайки благоденствие на хората“, разказва фотографът Иво Данчев.

През януари 2021 снимки на неговите чудновати кукери се появиха на страниците на „National Geographic“ в статията „Между два свята“, посветена на маскарадните обреди у нас. Сега Иво се е фокусирал върху връзката на кукерите с животновъдството. А тя е много стара и силна!

Голяма част от участниците в тези обредни игри и до ден днешен отглеждат животни, а от кожите им изработват своите костюми. Дължината на косъма от възрастен пръч може да достигне 1 метър, а цената на първокачествения костюм – до 20 000 лв., научаваме от Иво Данчев. Докато търси герои за своя проект, Иво се запознава с Ради и Ивана.

Иво Данчев включи Ради в авторския си календар за 2022 г., посветен на традициите в животновъдството у нас

Бащата и малката му дъщеря продължават традицията на чаушите – така се наричат кукерите в разложкия край. Ивана била на 4 годинки, когато татко ѝ я облича в кожи и тя става чауш. Оттогава момиченцето не пропуска нито едно участие в кукерски игри. Мечтае някой ден да стане първи чауш. В един мразовит зимен ден, Иво Данчев посещава фермата им, закътана между заснежените била на Рила и Пирин.

Ради и Ивана в тяхната ферма

„Идеята на фотосесията беше да илюстрирам връзката между поколенията и предаването на обичаите, на пътя, по който те достигат до нас от незапомнени времена“, обяснява Иво и добавя:

„Връзката между Ради и дъщеря му Ивана е много силна, любовта им е много красива! Мястото и самите те излъчват енергия, която само пазители на традиции притежават. Но те не са единствени! Има изключително много родители и деца, които продължават да пазят тази традиция из цяла България и точно това е невероятното! В тази история има още един интересен герой, това е Пръчльо – техният пръч и типичното животно, което се използва за направата на кукерски костюми. Пръчльо беше в идеалната си форма да се превърне в част от костюма. Но междувременно, животното беше успяло да се сприятели с момиченцето Ивана и тя беше забранила на татко си да го ползва за тази цел. Така Пръчльо се оказа късметлия и дори взе участие във фотосесията ни“ – разказва Иво.


Снимачният сезон на Иво Данчев съвпада с кукерските фестивали из цялата страна, които започват на 1 януари и завършват към средата на месец март. Именно по време на тези шумни и пъстри шествия, фотографът открива персонажи за своя проект „Пазители“. В първия ден на новата 2022 г., той ще бъде в Разлог на карнавала „Старчевата“, за да снима чаушите. Част от снимките ще влязат в подготвяния от него албум, с който фотографът иска да популяризира по света маскарадните обреди в България.

Снимки: Иво Данчев



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: читалище „Искра 1898“ - Борово

Тайните на бялата халва и как един десерт съхранява стари нашенски обичаи

Халвата, това сладко изкушение с ориенталски привкус, е добре дошло на нашата трапеза, особено по празници. Съдейки по описания на западни пътешественици, халвата е била разпространен десерт по българските земи още през XVI век . Нашенската й..

публикувано на 26.11.24 в 10:30

Пазарът като културен феномен вчера, днес и утре

Едно от най-любопитните и колоритните места на всяко населено място е неговият пазар. Без значение дали е ежедневен или се случва в специален ден от седмицата, дали има специфика на продукцията, която предлага или не, пазарът е културен феномен, който..

публикувано на 07.10.24 в 10:30

Празник на занаятите на Самоводската чаршия във Велико Търново

Над 80 занаятчии представят майсторството си в Нощта на Самоводската чаршия във Велико Търново, съобщава БТА. До 23 септември Фестивалът на занаятите ще представи традиционни и нови техники в различни сфери на бита. Сред тях са ателиета за изработка..

публикувано на 22.09.24 в 10:35